България ще продължи да оказва пълна подкрепа на Молдова в реформите, които страната трябва да предприеме по пътя към Европейския съюз. Това е посланието, което вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отправи в Кишинев на срещите си с министър-председателя Павел Филип и вицепремиера и министър на външните работи и европейската интеграция Андрей Галбур.

"България премина през много трудни реформи и много хора у нас се питаха струва ли си, но днес може да кажем, че наистина си е струвало. БВП се утрои за 10 години членство в ЕС, икономическият ни ръст е 4%, външният ни дълг е един от най-ниските в Европа като процент от БВП, доходите на гражданите се увеличават всяка година. Но най-важното е, че хората на България имат вече самочувствието на граждани на ЕС: могат да пътуват, да работят, да учат навсякъде в Европа", каза Екатерина Захариева. Тя подчерта, че реформите, които осъществява правителството на Молдова, не са заради Брюксел, а заради гражданите на тяхната страна.

Молдова очаква да си осигури финансиране от ЕС за 2018 г.

Молдова очаква да си осигури финансиране от ЕС за 2018 г.

През юни ЕС се съгласи да предостави 60 милиона евро в заеми и 40 милион евро

България бе една от първите държави от ЕС, която ратифицира сключеното между Молдова и ЕС на 27 юни 2014 г. споразумение за асоцииране с ЕС - по-малко от месец след подписването му. Страната ни подкрепи и решението на Европейския парламент Молдова да бъде прехвърлена в позитивния списък по Регламент 539/2001, с което от 28 април 2014 г. гражданите на Молдова, притежатели на биометрични паспорти, имат право на краткосрочни безвизови пътувания в страните от ЕС.

"Много ви благодаря за подкрепата по пътя ни към Европа. Нуждаем се от перспектива и от светлина в тунела, не може да стоим непрекъснато на кръстопът", обърна се към българския си гост министър-председателят на Молдова Павел Филип, който покани на посещение българския си колега Бойко Борисов.

Молдовският премиер запозна Екатерина Захариева с хода на съдебната и образователната реформа в страната. Българският вицепремиер му благодари, че правителството на Молдова е наложило мораториум върху закриването на училища в малките населени места, което щеше да засегне и областите с българско население.

"Щастлив съм, че заедно ще открием българското консулство в Тараклия. Надявам се то да се използва не само за административни услуги, а за да поддържа българските традиции - културни и езикови. Мисля, че е важно българският език не само да се изучава, но и да се използва в обществото ни", каза вицепремиерът и министър на външните работи и европейската интеграция Андрей Галбур на срещата си със своя български колега.

Екатерина Захариева благодари за помощта за откриването на консулството. "Българите в Тараклия са мост между нашите две държави - трябва да подкрепим образованието им и българския бизнес, за да допринасят за икономиката на Молдова", каза тя.

Българите в Молдова ще имат депутат

Българите в Молдова ще имат депутат

Вицепрезидентът Йотова определи амбицията на президентския екип за реална политика за българите в чужбина

Наблюдава се засилване на бизнес контактите между двете държави. Стокообменът плавно се увеличава, като през 2016 г. достига 94,1 млн. щатски долара. През 2016 г. 179 034 молдовски граждани са посетили България с цел туризъм и почивка - с 9.1% увеличение спрямо 2015 г. За седемте месеца на 2017 г. техният брой е бил 115 775 души, което е 16,5% повече спрямо същия период на 2016 г.