Премиерът на Молдова Павел Филип изрази увереност, че страната ще изпълни всички условия, за да получи финансиране за следващата година, заложено в споразумение с ЕС за 100 милиона евро, информира Ройтерс.

През юни ЕС се съгласи да предостави 60 милиона евро в заеми и 40 милион евро за периода 2017-2018 г., за да помогне на бившата съветска страна да стабилизира икономиката си и да провежда реформи.

Миналата седмица Филип заяви, че тази година Молдова няма да получава пари, защото не е изпълнила условията.

"ЕС има сериозен партньор в Кишинев и ние сме готови за еврофинансирането през 2018 г., уверени сме, че ще изпълним всички условия", поясни премиерът.

Това, което е важно за нас и гражданите ни, е предсказуемост, включително и от страна на ЕС, добави той и поясни, че финансовата помощ не трябва да води до политическо напрежение в Молдова или чужбина.

ЕС многократно обяви, че основните предварителни условия за финансова помощ е да се уважават демократичният процес и върховенството на закона.

През 2016 г. икономиката на страната нарасна с 4,1% след 0,4 на сто през 2015 г.

За тази година Световната банка и Международният валутен фонд прогнозират икономиката на Молдова да отчете ръст от 4-4,5%.