Ако искаш да се интегрираш в ЕС, трябва да тръгнеш по пътя на реформите - на върховенство на закона, на справедливост и институционални реформи. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на международната конференция ГЛОБСЕК в Братислава.

Според нея държавите трябва да се наблюдават една друга и да се учат от грешките си.

Тя посочи, че 6 месеца преди българското Председателство на Съвета на ЕС са се правили проучвателни срещи дали наш приоритет да е интеграцията на Западните Балкани. "Бяхме посъветвани да не го правим и че няма да срещнем подкрепа и разбиране. Но кой, ако не ние - съседите от региона, да го направи?", запита тя и отбеляза, че 2 години и половина по-късно виждаме, че процесът се движи с пълна сила.

Относно Северна Македония Захариева подчерта, че България първа е признала независимата държава и че винаги я е подкрепяла по пътя към ЕС.

В рамките на форума българският вицепремиер проведе срещи със своите колеги от Казахстан и Словакия, както и със специалния представител на ЕС за диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак.

Домакинът - външният министър на Словакия, Иван Корчок, благодари за българското участие на конференцията въпреки епидемиологичната обстановка. Той и Захариева констатираха, че двустранните ни отношения, които тази година навършват точно един век, са отлични.

Министрите изразиха очакване и за увеличение на посещенията на гражданите на двете страни в близко бъдеще. От 18 септември за гражданите, пътуващи от България до Словакия, отпадна изискването за представянето на удостоверение за негативен PCR тест и за налагане на карантина.

С външния министър на Казахстан Мухтар Тлеуберди Захариева обсъди мерките, които предприемат правителствата на двете страни за ограничаване разпространението на коронавируса. През юли ЕС започна Програма за солидарен отговор на COVID кризата в Централна Азия за 3 млн. евро, с основен фокус върху Казахстан. Министрите се споразумяха въпреки втората вълна да бъде организиран бизнесфорум по видеовръзка, тъй като съществуват много възможности за сътрудничество между България и Казахстан.