В постоянен спор преминаха отговорите на въпросите на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков към депутати от ДПС по време на парламентарния контрол днес. 99 въпроса бяха зададени към вътрешния министър за оказван натиск и тормоз от страна на МВР към различни лица по време на предизборната кампания. Мустафа Карадайъ, лидер на ПГ на ДПС, обаче държеше да обяви, че групата вече има над 20 000 такива сигнали, а не 99 и ще продължава да вика в НС Бойко Рашков с такива въпроси.

Той отвърна поне на няколко пъти: Щели да ми зададат 100-200 въпроса. Ако искат един милион въпроса да внесат и да губим парламентарно време... Вместо законопроекти...

ДПС с 50 въпроса до Бойко Рашков

ДПС с 50 въпроса до Бойко Рашков

За полицейското насилие по изборите

Рашков се и отчете - отговорил на 74 въпроса сега в парламента, а някой лъгал от телевизионните студиа, че не се явявал на парламентарен контрол. МВР-министърът каза още, че ДПС посочвало не трите, а двете имена на хората, срещу които се твърдяло, че има натиск. В Република България са три имената - собствено, бащино и фамилно, някога се затрудняваме да откриваме хората, каза Рашков.

ДПС дава Кирил Петков на прокурор

ДПС дава Кирил Петков на прокурор

ДПС настоява да стане ясно дали и руски олигарси са получили златни паспорти

Карадайъ нарече "Рашковизъм" действия на министъра - че хора били привиквани в полицията и поиска документи за всеки един от конкретните случаи, за да си направят изводите кога полицията е действала законно и кога - милиционерски, на база политически убеждения. "Не съм забравил, че ме преследвахте по време на изборите - но този въпрос ще е най-накрая, върху преследванията", посочи още той. Мустафа Карадайъ нарече всички 20 000 случая, които имали - "фашизъм".

"Ако това е положителният тон, мисля, че сте сбъркали адреса", посочи вътрешният министър и обърна внимание на обидните думи - "Рашковизъм" и "фашизъм", подчертавайки, че той не казва "Карадайъщина", а се обръща с Карадайъ.

ДПС сезира европейските институции за полицейщината по време на изборите

ДПС сезира европейските институции за полицейщината по време на изборите

Според него става въпрос за нарушаване правата на българските граждани

Към една от задаващите въпроси - Мукаддес Налбант, министърът също каза: "Уважително ли е към народа да купувате гласове, да заемете някое депутатско място в тази зала". Рашков поиска да се пита прокуратурата вместо МВР.

Два пъти министърът заплаши депутатите, че ще напусне и залата, тъй като го обиждали, обвинявали го и т.н.