След Великден промените в Закона за МВР ще възкръснат в пленарна зала.

Тогава се очаква проектът „Бъчварова”, който ядоса полицаите, да мине на първо четене през ситото на всички депутати. Днес след „дузпи” комисията за контрол върху спецслужбите в Народното събрание даде своето „за” за промените.

Проектът мина с 9 на 6 – 9 гласа „за”, 3 гласа „против” и 3 „въздържал се” и така Законът „Бъчварова” спечели мача с 2:1.

Припомняме, в първото полувреме законът не мина във вътрешната комисия. Вчера на правна комисия мачът завърши, макар и на косъм с 10 „за” и 9 „против”, в полза на силовия министър.

Днес втората победа за промените в Закона за МВР дойде заради отсъствието на реформатора Атанас Атанасов, който е против измененията, както и заради преждевременното „излизане от играта” на Михо Михов от АБВ, който трябваше да отиде на заседанието на отбранителната комисия.

След заседанието червеният депутат Атанас Мерджанов подчерта, че днешният резултат не е изненада.
Има команда за подкрепа на закона след резила”, подчерта той.

Редно е да чуем всички заинтересовани страни, смята екссиловият министър Цветан Цветанов, който ще настоява между първо и второ четене да се даде повече време за обсъждане и за търсене на консенсусни предложения. Трябва да се продължи с обществения дебат, който отсъстваше преди първо четене, каза още той.

Когато говорим за сектор Сигурност, трябва да намерим нужния консенсус. Една реформа не е на една партия или на едно управление, посочи зам.-председателят на ГЕРБ и обясни, че когато се говори за сектор Сигурност, трябва да се изолират и всякакви лични виждания.

Според него трябва да се проведе възможно най-добрият дебат по промените. В пленарна зала щяло да стане ясно дали системата за сигурност ще е стабилна или ще има политически елемент, който ще й влияе.