"Законът за социалните услуги беше приет през тази година в пакет от социални закони, подготвени от Министерството на труда и социалната политика. 163-ма народни представители го подкрепиха на първо четене - без гласове "против" и "въздържал се". Това заяви пред БНР Хасан Адемов - председател на парламентарната социална комисия и депутат от ДПС.

Той подчерта, че законът бил приет с аплодисменти като отговор на дългогодишни очаквания. По негови думи срещу него не е имало никакви реакции - нито от политици, нито от депутати, нито от неправителствени организации.

По тази причина Адемов недоумява как е възникнало това поляризиране в обществото.

Опити държавата да се дестабилизира, съзря Сачева
Обновена

Опити държавата да се дестабилизира, съзря Сачева

Протестите срещу Закона за социалните услуги се радикализирали

Днес предстои депутатите да обсъдят на първо четене четири различни законопроекта, в които е заложено отлагане или отмяна на Закона за социалните услуги. Очаква се законът да бъде отложен с 6 месеца.

По думи на Адемов вносителите на предложението за отлагане на закона смятат, че това ще подпомогне за по-сериозен и задълбочен диалог с тези, които са против него. Той обаче е скептичен.

Практиката показва, че всеки един опит за диалог е посрещан с радикализирани и остри реакции, което е притеснителен момент, посочи депутатът.

Искат не отлагане, а отмяна на Закона за социалните услуги

Искат не отлагане, а отмяна на Закона за социалните услуги

Настояват за зкаконодателство, което се съобразява с волята на народа

Той заяви, че това е един от малкото закони, които се атакуват, още преди да са влезли в сила.

Относно дейността на НПО-тата Адемов поясни, че по закон неправителствените организации участват в предоставянето на социални услуги още от 2002 г., уверявайки, че нищо в новия закон не е променено, дори напротив - засилени са контролните мерки чрез замяна на регистрационният режим на НПО с лицензионен такъв.

Припомняме, вчера социалният министър Деница Сачева изрично заяви, че Законът за социалните услуги не се отнася до семействата и семейните отношения и няма разумно основание да се водят протести именно с искане за отмяна на това антисемейно законодателство.

Тя увери, че в Закона за социалните услуги не се въвежда нищо ново в това отношение, единствената промяна относно дефиницията на дете в риск била, че от дефиницията е извадено дете с увреждане, защото то не можело веднага да бъде поставено като дете в риск.

Отлагат с шест месеца Закона за социалните услуги

Отлагат с шест месеца Закона за социалните услуги

Съгласието е постигнато на председателски съвет в парламента