С добър старт започна днешният работен парламентарен ден за „БСП Лява България". Депутатите от левицата успяха да убедят колегите си да подкрепят включването на нова точка в седмичната програма, а именно разглеждане на първо четене на промените в Закона за защита на конкуренцията.

Приемането на закона, известен още и като Закон за търговските вериги, е цел на столетницата още от предишното Народно събрание, когато дори бе приет, но върнат с вето на президента Росен Плевнелиев.

„Става дума за защита на българските производители", обясни на останалите народни представители социалистът Румен Гечев. Той напомни още, че сега българската икономика се влачи по дъното, задъхва се и българските производители имат нужда от подкрепа.

„Ние не бива да подкрепяме политиките на повечето търговски вериги за унижаване на българските производители", отсече Гечев и призова: „Да защитим българските производители".

След тази защита на законопроекта мнозинството народни избраници натиснаха „За" включването на тази точка в седмичната програма. Червеният депутат обаче не се примири само с този успех и поиска разглеждането на законопроекта да бъде като първа задача за утре с мотива, че всички точки са важни, но по-важно от българските производители няма.

С 59 гласа „против" и 26 „въздържал се" депутатите не се съгласиха да се захванат още утре с промените в Закона за защита на конкуренцията, но този път от ДПС поискаха прегласуване.

Колеги от мнозинството, няма да разсърдим посланиците", увери народният представител от движението Йордан Цонев и посочи, че сега законът ще бъде съобразен с всички изменения, които вече са настъпили в практиката на договаряне между българските производители и търговските вериги.

След това уточнение повечето депутати подкрепиха идеята и се съгласиха като точка първа утре да разгледат защитата на родните производители.