Диалогът относно Законопроекта за българския жестов език е бил труден, защото представителите на глухата общност са имали различни виждания и идеи за закона. Това обясни пред БНТ министърът на труда и социалната политика Сачева.

Припомняме, преди седмица правителството одобри проект на Закон за българския жестов език.

Сачева изрази удовлетвореност, че въпреки трудностите каузата ги е обединила.

Дори и настоящите текстове да имат нужда от допълнително развитие в бъдеще, целта е България да се постави на картата на останалите европейски държави и да се докаже, че у нас се мисли активно за хората с увреждания, заяви тя.

Правителството одобри Закон за българския жестов език

Правителството одобри Закон за българския жестов език

До 120 часа безплатен жестов превод за всеки с тази потребност

Сачева посочи, че в закона е записано задължение към всички медии с новинарски и публицистични предавания да правят така, че тази общност от почти 120 000 българи да има възможност да знае какво се случва в страната.

Всеки човек с увреден слух ще има право до 120 часа годишно да ползва превод, като за целта са отделени 3 млн. лева за 2021 г.

За студенти и докторанти са предвидени 60 часа жестомимичен превод на семестър, за да могат да се интегрират по-пълноценно.

Ще бъде осигурен регистър на жестомимичните преводачи, който ще се поддържа от Агенцията за хората с увреждания. Ще бъде създаден и Съвет за жестов език към министъра на образованието, който ще се занимава с развитието на българския жестов език.