Омбудсманът Мая Манолова изпрати предложения за законодателни промени за цената на водата до министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и до министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

Предложенията идват след обществената дискусия, която се проведе в Шумен и на която се обсъди въпроса с цената на водата в цялата страна.

В писмото до министър Аврамова омбудсманът настоява за промени в Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните системи, които да гарантират правата и икономическите интереси на потребителите на ВиК услуги.

Манолова сезира КС за единната цена на водата

Манолова сезира КС за единната цена на водата

Подходът е небалансиран и социално неоправдан

Според обществения защитник поскъпването на водата трябва да е обвързано с качеството на услугата и инвестициите във ВиК сектора.

Тя посочи, че реформата, която се провежда в момента, се отнася само до повишаването на цените.

Нищо не се променя към по-добро - нито качеството на водата, нито качеството на услугата, нито намаляват течовете, нито стават по-ефективни инвестициите, категорична е Манолова.

Тя заяви, че за цялата 2017 г. инвестициите са стигнали за обновяване на само 0,5% от цялата водопреносна система.

Манолова настоява за премахване на "единна цена" за водата

Манолова настоява за премахване на "единна цена" за водата

Иска и лицензиране на ВиК дружествата

Това означава, че цялата система може да бъде обновена в рамките на 200 г., заключи омбудсманът и напомни, че загубите от течове са 62%.

Общественият защитник изтъква четири основни точки - отмяна на принципа на единна цена на обособена територия, регламентиране на ясни критерии за определяне на социалната поносимост на цената на ВиК услугите, процедура за преразглеждане на бизнес плановете на ВиК операторите и въвеждане на лицензионен режим на ВиК операторите.

Манолова настоява и за намаляване на цената на водата в област Шумен от страна на регионалното министерство, тъй като държавата притежава 51% от дяловете във ВиК Шумен. Със същото искане Манолова се обърна и към общините в областта, които имат дялове в капитала на местния ВиК оператор.

Манолова атакува ВиК таксата „общо потребление“

Манолова атакува ВиК таксата „общо потребление“

Потребителите трябва да плащат щетите по мрежата, ВиК не отговарят за инсталацията

Предложения за законодателни промени тя отправя и към социалния министър Бисер Петков. Манолова настоява за ясни мерки за социално подпомагане на лица с ниски доходи.

Сред предложенията на Манолова са финансова помощ, забрана за прекъсване на водоподаването при неплатени сметки, целева помощ под формата на опрощаване на задължения за вода и социална тарифа - по-ниски цени за социално слаби хора.

Плащаме по-скъпата цена на водата, докато съдът не реши друго

Плащаме по-скъпата цена на водата, докато съдът не реши друго

Очакват представители на КЕВР в парламента след 10 януари за ЕРП-тата