"Цената на водата расте, но не и качеството на ВиК услугата". Това заяви омбудсманът Мая Манолова в Шумен, където заедно с местния обществен посредник Иван Капралов организира обществена дискусия на тема "Право на заплащане на качествена ВиК услуга".

Манолова отбеляза, че в края на миналата година Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ е представила анализ за състоянието на ВиК сектора в страната, според който водата в Шумен е била с най-лошо качество и 80% течове. 

По думите ѝ нищо не се подобрява в услугите на ВиК, само цената се повишава. 

Общественият защитник подчерта, че през миналата година институцията на омбудсмана е получила 751 жалби срещу ВиК услугите. 

Манолова заяви, че е подготвила конституционна жалба по отношение на Закона за регулиране на ВиК услугите, с която ще атакува формирането на цените във ВиК сектора и по-конкретно т. нар. "единна цена", която натоварва много гражданите в малките населени места.

Омбудсманът допълни още, че е изготвила предложения до всички отговорни по проблема институции, като изтъкна, че първо трябва да се започне със законодателни промени.

"Абсолютно е належащо повишаването на цената на водата да се обвърже с подобряване на качеството на услугата", посочи Манолова.

Тя подчерта, че трябва да се преразгледат бизнес плановете на ВиК асоциациите, защото по думите ѝ през следващите години единственото, което ще се следи, е инфлацията.

Манолова бе категорична, че ще иска ясни критерии за социална поносимост, които да бъдат записани в закона, тъй като в момента КЕВР "произволно прилага различни статистически показатели".

Общественият защитник настоява и за лицензиране на ВиК дружествата за по-сериозен контрол върху дейността им.

Пред представителите на ВиК асоциацията в Шумен Мая Манолова призова да бъде определена цена по-ниска от пределната, която КЕВР бе определила в края на миналата година.

Тя отбеляза, че това е в правомощията на асоциацията и зависи от гласуване на областния управител и на кметове.

В дискусията участваха всички отговорни институции, граждани и неправителствени организации - областният управител на Шумен Стефан Желев, кметът на общината Любомир Христов, общински съветници, народни представители от района и др.