Единодушно с 93 гласа „за” депутатите приеха законопроект за изменение и допълнение на Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112. Нямаше против и въздържали се. Законопроектът е внесен от социалистите. 

Според тях телефон 112 се ползва чрез гласово съобщение, което поставя в неравностойно положение хората с гласови и/или слухови увреждания. Ето защо, вносителите предлагат промяна в действащия Закон, с която да се намери техническо решение за осигуряване на телефон 112 и на хората със слухови и/или говорни увреждания.

Според левицата представителите на мобилните оператори, лицензирани да осъществяват дейност на територията на страната са в състояние да осигурят технически способи за осъществяване на връзка с хората с посочените увреждания.

Във вътрешна комисия заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов заяви, че намирането на решение е свързано с изменение на т. 4 от Допълнителните разпоредби на Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112.

Дефиницията за ”спешно повикване” трябва да включва освен гласово повикване и повикване чрез друг способ.

Министерството на вътрешните работи е провело работни срещи с мобилните оператори за намиране на техническо решение чрез софтуерно приложение за смарт телефони, чрез което да може да се осъществява връзка с центровете на телефон 112.

Представителите на неправителствените организации също подкрепят намирането на подходящо техническо разрешение на проблема.