България е постигнала огромен напредък в областта на закрилата правата на децата за един много кратък период от време.

Това отбеляза регионалният директор на УНИЦЕФ за Централна и Източна Европа и ОНД Мария Каливис по време на среща в Митинестерството на труда и социалната политика.

Тя направи преглед на Програмата за сътрудничество между УНИЦЕФ и българското правителство за периода 2006-2009 година.

Каливис подчерта ефективното и продуктивно сътрудничество и даде висока оценка на партньорството на българските институции с УНИЦЕФ, съобщават от пресцентъра на МТСП.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Иванка Христова изказа удовлетвореността на министерството за цялостната работа до момента и подчерта, че бъдещите очаквания за съвместна дейност и области за сътрудничество на първо място се определят от новоприетата Национална стратегия за детето 2008-2018 г.

По думите й това са приоритетите, зад които са се обединили изпълнителната и законодателна власт, неправителствените организации и обществото като цяло.

Стратегията цели осигуряване на условия за ефективно упражняване на правата и подобряване качеството на живот на децата като условие за свободното и пълноценното им личностно развитие, намаляване на детската бедност и създаване на условия за социално включване на децата.

Тя има за задача и осигуряване на равен достъп до училищно образование на всички деца, подобряване здравето им, както и насърчаване участието при формиране на политиките, свързани с техните права и отговорности.

С присъединяването на България към ЕС българските деца и младежи стават част от бъдещето на Европа. 94 милиона са децата в Европа
, заяви Каливис.

Тя очерта основните компоненти, които са определящи в съвместната работа, един от които е оказване на техническо съдействие в областта на намаляване на бедността сред децата.

Обсъдена беше и идеята за изграждане на Съюз на децата, в който да бъдат включени представители на държавните институции, неправителствените организации, частния сектор и всички, ангажирани с формирането на общественото мнение.