В България може да се говори за залез на политиката. Това е обявил на пресконференция в Казанлък зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов, съобщават от партийния пресцентър. По думите му, не може да се говори само за упадък на демокрацията. Залезът на политиката бил много по-сериозно и опасно нещо, защото тя се е инструментализирала и започвала да се упражнява като бизнес.

Стоилов посочва като ясен пример за това свалянето на предаването „Деконструкция” от ефира на БНР. Потъпквала се свободата на словото в една демократична България. Янаки Стоилов допълва, че там, където няма политика, няма и свободни медии.

Социалистът смята, че страната ни се управлява от правителствена коалиция на управляваната корупция. Тази коалиция била изградена от различни политически партии, като в нея не участвала единствено БСП. Само левицата изпълнявала реално опозиционна роля, убеден е Янаки Стоилов.

Той е категоричен, че управлението на кабинета „Борисов 2” е довело до ускорено задлъжняване на страната. По думите му, зад дълга от 16 млрд. лева не стояли икономически проекти, които да се осъществяват с участието или съдействието на българската държава. Стоилов очертава антисоциалните политики на правителството, като замразяването на средствата за отглеждане на деца, за хората в неравностойно положение, помощта за ученици и редица други.

Социалистът подчертава, че това управление е подчертано дясно и антисоциално, защото са се отнели по 400 лева годишно от доходите на най-бедните българи.

С увеличението с около 50 % на винетните такси правителството бъркало в джоба на хората. „При това с полугласното обещание в следващите години да се въведе система на тол такса, която ще обхване освен магистралите и пътищата от първи до трети клас”, уточнява Янаки Стоилов.

Проблемите в енергетиката и здравеопазването също били критични, по мнението му.