Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев свика извънреден брифинг, за да изрази възмущението си по повод новина, която БНТ сама опроверга на сайта си и поднесе своите извинения.

Гневни и разстроени хора обаче са се свързали с външно министерство, стана ясно от думите на Георг Георгиев, като той поиска от медиите да си представят какви емоции предизвиква една новина за Народния съд.

Той заяви, че не се е опитал да намери втори източник, защото намира информацията на медията за достатъчно достоверна. Също така не знаел за официалното опровержение. "За достоверността на информацията трябва да кажат тези, които са я разпространили и тези, от които идва. Аз просто виждам на официален сайт, на най-официалната медия, че такова нещо има. Няма как да не реагираме", заяви Георг Георгиев.

Тази сутрин от БНТ съобщиха, че организаторите на антиправителствени протести са обявили за днес свикване на Народен съд. Информацията бе оповестена по новините в 8 часа, качена и на интернет страницата на медията, но впоследствие бе изтрита от там, а от БНТ излязоха и с позиция, в която се казва: "БНТ не толерира и няма да толерира разпространението на новини с невярно съдържание", посочиха от медията. Отговорният редактор ще бъде наказан.

"България за пореден път страна свидетел на една много мрачна и грозна препратка към миналото. Това, че бяхме информирани как ще бъде свикан народен съд от организаторите на протестите, ни навява едни много грозни и тъжни спомени. Едни тъжни спомени от тоталитарното минало, с което България от толкова много години се опитва да скъса. Демокрацията, мирът, стабилността не предполагат това да говорим за кървава разправа, за бесила и за убийства. Ако искаме днес да вървим заедно, единни по пътя на прогреса, няма как да си позволим народният съд да бъде факел, който да гори по българските улици", заяви пред медиите заместник-министърът Георг Георгиев, който е и Национален координатор за борба с антисемитизма и езика на омразата.

Външно министерство ще поиска Националната комисия на България за ЮНЕСКО да се сезира и да осъди заливането с боя на църквата "Св. Петка Самарджийска", стана ясно още от думите на Георг Георгиев.

Припомняме, на 5 септември старинният храм, намиращ се при Ларгото в центъра на София, бе осквернен от вандали с червена боя и яйца, размазани по външните стени на храма.

Много се надявам, че ще бъде направено ясно разграничение между такива вандали и законно протестиращите за своите права, коментира още Георг Георгиев.