"Трябва да се има предвид, че ако бяхме по-напред в темата, щяхме да имаме по-малко проблеми от това, която прави сега Русия. Зелената трансформация не е сменяне на въглищата с газ. Ако това е трансформация, тогава щяхме да имаме проблем".

Toва заяви вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов на кръгла маса на тема: "Политиките за нисковъглероден преход на българската енергетика".

Преходът към зелена икономика ще се осъществи, но трябва да е на поносима цена

Преходът към зелена икономика ще се осъществи, но трябва да е на поносима цена

Енергийният министър запозна мисията на МВФ със състоянието сектора у нас

Според него зелената трансформация трябва да е от фосилни горива към ВЕИ-та. Тогава страните от ЕС щели да има по-малка зависимост на енергия от Русия. Енергийната независимост не може да се разглежда нито само на национално ниво, нито само на локално ниво, настоя Сандов.

Законодателните промени са нужни в почти всяка едно от сферите в посока трансформацията на нисковъглероден преход на българската енергетика, обясни Сандов. Той ще съдейства за по-добра координация и комуникация между отделните заинтересовани страни, както и в комуникацията с народните представители.

"Газпром" спира газа и предупреди да не пипаме транзита
Обновена

"Газпром" спира газа и предупреди да не пипаме транзита

Полша потвърди спиране на доставките

Енергийната криза или рисковете за сериозна енергийна криза, идващи от Русия, която не само не се съобразява с международните договори, но явно и по отношение на търговията и търговските договори, посочи екоминистърът.

Сандов поясни, че енергия и електричество не е едно и също. Около 1% е произведеното електричество от газ и с газ почти не произвеждаме енергия. Едва 3% от българските домакинства са газифицирани. Тук проблемът с газа е основно за индустрията и потребителите, като трябва да се намери решение на проблема, настоя Сандов.

Според него България може да се окаже, че в един даден момент може да получава такси само за преноса на синьото гориво към други държави. Кризата не може да ни прави по-зависими от газа, не може да забързаме за прехода за декарбонизация и да бързаме да намираме решения в тази посока, каза още Сандов.