В Охрид започна срещата на държавните глави на страните от Централна Европа.

Първите участници в 15-тата поред среща на президентите от Централна Европа, на която домакин е македонският президент Бранко Цървенковски, пристигаха на летището "Свети Павле" край града още снощи, съобщи БНР.

При откриването на форума Бранко Цървенковски постави акцент върху това, че независимо от постигнатия напредък Западните Балкани все още не са окончателно стабилизирани.

В речта си президентът засегна въпросът за Косово, по който няма общо становище дори и в Европейския съюз.
Поради липса на консенсус покана към косовския президент не беше отправена, но темата е част от много разговори.

Друг открит въпрос на региона е нерешеният спор за името на страната домакин. Бранко Цървенковски подчерта, че страната му е отворена към намиране на компромиси и на честно решение, но не и под диктат.

Днес преди обяд форумът бе открит с дискусия по първата избрана от домакините тема - "Заедно в бъдещето. Предизвикателства пред разширението на Европейския съюз".

Втората тема за дискусия - "Интеграция и възможности за по-силна и конкурентна икономика. Енергийни перспективи и предизвикателства" е предвидена за заседанието на срещата на утре.

Участие в най-големия за независима и суверенна Македония политически форум са потвърдили 17 държавни глави от страните от Централна Европа.

Двама - италианският президент Джорджо Наполитано и румънският Траян Бъсеску поради ангажименти няма да могат да присъстват и ще бъдат представени от посланиците на двете страни в Македония.

Почетен гост на форума е турският президент Абдуллах Гюл, който от вчера е на официално посещение в Македония.

Според неофициални информации, българският президент Георги Първанов ще се срещне днес с албанския си колега Бамир Топи, а утре - с новоизбрания президент на Черна Гора Филип Вуянович и със словенския държавен глава Данило Тюрк.

Домакините отчитат, че заедно с официалните делегации в Охрид ще пристигнат и над 350 помощници и експерти.
Досега са акредитирани над 220 журналисти и оператори от местни и чужди медии.