С парите от Сребърния фонд ще се покрият задълженията по сделката с дълга на Милен Велчев. Това се обсъждало в тесен кръв във финансовото ведомство.

За намеренията на финансовия министър Симеон Дянков дочули социалистите и оповестиха информацията на брифинг в НС.

Сребърният фонд изцяло покрива разходната част на тези облигации, подчерта депутатът от БСП Драгомир Стойнев. В момента в Сребърния фонд има 1,7 милиарда лева.

Социалистите няма да подкрепят Бюджет 2012, както и бюджетите на НЗОК и НОИ. „За първи път по безпрецедентен начин се отнемат социални права от всички групи," обяви председателят на социалната комисия в НС Драгомир Стойнев.

По думите му пенсионерите ще бъдат най-ощетени от макрорамката за следващата година. „Те ще трябва да платят кризата, защото покупателната им способност за пореден път ще намалее," смята Стойнев и поясни: „За 3 години тя е намалявал с 27 %."

Развенчава се митът за т. нар. добра пенсионна реформа, каза още Драгомир Стойнев. Приетата от кабинета пенсионна реформа, по думите му, не само че е провалена, но и по никакъв начин няма да доведе до увеличаване на пенсиите и до финансова стабилност на пенсионната система.

За трета поредна година няма да има осъвременяване на пенсиите. Запазва се и нивото на минималната пенсия от 136,8 лева. Предлагам на министър-председателя да поживее един месец с пенсионер, за да разбере как той преживява със 136,8 лева, заяви червеният депутат.

Той критикува и политиката на правителството към майките и семействата с деца - обезщетението за отглеждане на дете остава 240 лева. Драгомир Стойнев припомни, че преди по-малко от месец правителството приело праг на бедността от 236 лева. Това означава, че българските деца от сега трябва да свикват с недохранването, мизерията и бедността, коментира депутатът от БСП.

Вдигането на стажа с 2 години в сектор сигурност има и сериозни финансови измерения според левицата. 7000 служители са стигнали стажа за пенсиониране. Ако се въведе увеличаването на стажа с 2 години, тези 7000 души от сектор Сигурност веднага ще се пенсионират.

Тъй като те ще се пенсионират по сега действащото законодателство и ще получават обезщетение по него, веднага някой трябва да осигури 200 милиона лева за обезщетения в бюджета на МВР, изчислил е председателят на парламентарната социална комисия.