Започна 47-ия конгрес на Българската социалистическа партия в НДК.

Заедно с делегатите на партията от цялата страна, в Зала 1 пристигнаха и лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски и всички министрите от квотата на БСП, както и народни представители от "Коалиция за България", кметове, избрани от листата на БСП или подкрепени от партията, представители на Българския антифашистки съюз, видни културни и обществени дейци.

От името на Движението за права и свободи на конгреса на БСП присъства зам.-председателят на ДПС Лютви Местан.

Към 10.20 часа на конгреса бяха регистрирани 868 делегати от цялата страна, които осигуриха необходимото мнозинство за започване на форума.  

На конгреса присъстват и близо 60 посланици и дипломатически представители у нас, както и социалисти от леви партии от Германия, Гърция, Малта, Франция, Чехия, Армения, Виетнам, Китай, Турция, Черна гора и Словакия.

Очаква се днес на висшия форум на БСП да бъде приет отчета на Висшия съвет на партията, отчета за партийната дейност на БСП, да се приеме програма за действие на следващите избори, подчиняваща се на лозунга „Свободни граждани, справедлива държава, модерно общество".

В рамките на конгреса ще бъде приет и новият устав на партията, ще бъдат проведени избори за общопартийният орган на партията.

47-ят конгрес ще разгледа и новото лого на БСП.
Розата - символ на партията - вече ще бъде разцъфнала и с две зелени листа.

Висшия форум на БСП започна с политическия доклад на премиера и председател на БСП Сергей Станишев за постигнатото от БСП в рамките на това правителство.