От утре ще влезе в сила заповед на Министерството на здравеопазването за задължително носене на маски на открито. Това заяви премиерът Бойко Борисов на онлайн заседание на Министерския съвет, става ясно от Фейсбук.

Той настоя в нея да бъде описан всеки детайл. "Точно и ясно трябва да се обясни на хората, че когато човек върви сам по улицата, кара колелото, разхожда се в парка или е на открити места, където няма струпване, не е необходимо да носи маска. Ако иска - може да го стори, но по негово желание", подчерта министър-председателят.

Костадин Ангелов: От четвъртък, 22 октомври - и на улицата с маска

Костадин Ангелов: От четвъртък, 22 октомври - и на улицата с маска

Заповедта на здравния министър щяла да излезе утре

Той предупреди, че в момента болниците са претоварени, пациентите с COVID-19 са все повече, като се заразява и медицински персонал. Премиерът настоя да мислим за лекарите, които са на първа линия. Той даде пример с други страни в Европа, където са въведени задължителни маски, в сила са извънредни положения, затворени са училища, ресторанти и други обекти.

Ние искаме на базата на убеждението и със стриктен контрол да запазим живота на медицинския персонал, на всички служители на първа линия в битката с COVID-19 и на всички български граждани, изтъкна премиерът.

В тази връзка той посочи, че днес правителството е обезпечило доставките на лекарствения продукт ремдeсивир, с което ще бъде осигурено лечението на пациентите с коронавирус до края на март догодина.

Припомняме, вчера здравният министър Костадин Ангелов обяви, че маските ще бъдат задължителни и на открити места от утре.

Доц. Мангъров: Никоя здравна институция не е казала, че маските вършат работа

Доц. Мангъров: Никоя здравна институция не е казала, че маските вършат работа

Това е една утопия