През всички предхождащи епидемии, с каквито се сблъскваме всяка година - свински грип, птичи грип, хонконгски грип, никога досега, нито Световната здравна организация, нито Американският център по заразни и паразитни болести (CDC), нито който и да е от другите институти са казвали, че маските вършат някаква работа. Това заяви доц. Атанас Мангъров - началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София в ефира на БНР.

Изведнъж те получиха някакво прозрение и казаха, че ако хората носят маска, броят на заболелите ще спадне с 80 на сто, което е абсурдно. В тези страни, които бяха най-затворени, в момента се наблюдава най-висок брой новооткрити заразени.

Това е една утопия, посочи Мангъров, като поясни, че разпространението на SarS-CoV2 по нищо не се отличава от това на всички останали коронавируси, които са отговорни за около 15-20 на сто от всички респираторни инфекции - хрема, сополи, кашлица през студените месеци на годината. Затова носенето на маска не допринася съществено за неразпространението на този вирус конкретно и на всички респираторни вируси.

Увеличават леглата за пациенти с коронавирус в София

Увеличават леглата за пациенти с коронавирус в София

В COVID сектора работят едва 150 души

Хората, които се чувстват добре и нямат симптоми, трябва да продължат да живеят нормално. Онези, които имат леки симптоми, трябва да си останат вкъщи. Истински болните могат да бъдат хоспитализирани. Сега всеки, който има положителен тест, хуква към болницата, защото непрекъснато се казва, че колкото по-рано влезете в болница, толкова по-големи са шансовете да оцелеете. Това обаче води до препълване на болниците и лекарите и сестрите започват да се разболяват все повече, смята Мангъров.

Въпреки позицията на Мангъров, според Д-р Симидчиев носенето на маски може да намали до 30% честотата на новозаразените.

Дали е лабораторен вирус, или не, не можем да го променим. Можем да променим нашето поведение - да ходим повече с маски, да спазваме дистанция и да си мием повече ръцете, заяви той по-рано днес.

 Печални рекорди: 1024 нови случая на коронавирус, 22 жертви

Печални рекорди: 1024 нови случая на коронавирус, 22 жертви

88 души са в интензивни отделения...

Припомняме, тази сутрин страната ни постави печален рекорд на новозаразени от коронавирус. За последното денонощие са регистрирани 1024 нови случая на коронавирус при 4406 диагностични теста.

Битката за живота си са загубили 22-ма души, а общият брой на жертвите вече е 1008.

В следствие на увеличаването на броя на новозаразените с конронавирус, кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди засилване проверките за противоепидемичните мерки в София.