За последната седмица в градския транспорт за неносене на маски са съставени 55 акта по Закона за здравето, 9 предупредителни протокола и 1 полицейско разпореждане, съобщиха от Столична община.

От днес, 19 октомври 2020 г. кметът на София засилва проверките за спазване на противоепидемичните мерки на обществени места. Това стана на заседание на Софийския оперативен щаб за превенция и ограничаване разпространението на COVID-19 с мотив да се ограничи заболявоемостта. По настояване на кмета на София СДВР увеличават екипите, които ще съдействат за извършването на проверки в градския транспорт.

Засилват контрола в търговските обекти и в градския транспорт на София. Служители на Столичен инспекторат, заедно с районите полицейски управления проверяват за носенето на маски, спазване на дистанция и извършване на дезинфекция в магазините.

Само тази събота и неделя екипите са проверили 643 търговски обекта, на част от които са дадени предписания за недопускане струпването на хора в магазините и влизането на клиенти без предпазни средства.

Екипите на общинска полиция съвместно с Центъра за градска мобилност продължават проверки в наземния градски транспорт и метрото.

От дирекция "Образование" изискват информация от директорите на училищата и детските градини за състоянието на персонала и децата. Много важно, освен дезинфекцията на помещенията е и спазването на сутрешния филтър и разделянето на потоците. Периодично се извършва проверки в столичните детски градини, ясли, училища и социални домове, като през миналата седмица са проверени общо над 30.

Продължава извършването на ежедневна дезинфекция на спирките на градския транспорт, както и превозни средства. По график се дезинфекцират пешеходните подлези и съдовете за смет.

Столична община поддържа логистичен център, в който осигурява наличности от препарати за дезинфекция и защитни средства. Отделения за болни от COVID-19 има разкрити в общинските Първа, Втора и Пета МБАЛ и към момента в тях се лекуват 38 пациенти, съобщават от Столична община.