Носенето на маски може да намали до 30% честотата на новозаразените. Това заяви пред Нова телевизия пулмологът д-р Александър Симидчиев, позовавайки се на анализ, направен в Канада от българин.

Според него настоящите мерки са достатъчни, но трябва да ги спазваме, тъй като това ще позволи да намалим скоростта на разпространение на заразата.

Д-р Симидчиев призна, че през главата му е минавала мисълта, че коронавирусът е създаден в лабораторни условия. Той обаче настоя да се концентрираме върху нещата, които можем да променим.

"Дали е лабораторен вирус, или не, не можем да го променим. Можем да променим нашето поведение - да ходим повече с маски, да спазваме дистанция и да си мием повече ръцете. Тези неща са в рамките на това, което всеки един от нас може да направи. Вместо да говорим за неща, за които не знаем или не можем да променим", призова пулмологът.

Д-р Симидчиев настоя за правилно носене на маските - не под носа или брадичката

Д-р Симидчиев настоя за правилно носене на маските - не под носа или брадичката

Aко ги носят едни, а други не ги носят, ефектът напрактика го няма, подчерта специалистът

На фона на четирицифрената бройка новозаразени у нас той посочи като добра новина, че процентът от тези, които влизат в болница от тази бройка, е по-нисък, понеже основната част на разпространението е през училищата, където има по-млади хора. Общата бройка обаче била много притеснителна.

По негови думи в МВР болницата обстановката е по-спокойна, тъй като лечебното заведение е ведомствено.

Д-р Симидчиев изрази благодарност към екипите, които се борят с коронавируса, за стриктното спазване на протоколите.

Той обясни, че с тези протоколи вирусът се лекува много по-ефективно, поради което, въпреки че има повече бройки, част от хората не стигат до болници. Той допълни, че е нужно повече време за изследване на въздействието на новите медикаменти и ваксини.

 Печални рекорди: 1024 нови случая на коронавирус, 22 жертви

Печални рекорди: 1024 нови случая на коронавирус, 22 жертви

88 души са в интензивни отделения...