Подготвя се заповед за увеличаване на броя на леглата за пациенти с коронавирус на територията на София. Това съобщи пред БНР директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев.

Той посочи, че се очаква заповедта да бъде факт до края на работния ден.

По негови думи става въпрос за инфекция, която не може да бъде спряна със стоп палка. Отговорността за предпазването била лична.

Според д-р Пенчев в столицата разпространението на вируса става дифузно.

Пирогов няма места за пациенти с коронавирус

Пирогов няма места за пациенти с коронавирус

Лекарите, които не са в Covid отделения, са се поотпуснали

Той обобщи, че от началото на пандемията у нас служителите на софийската РЗИ са карантинирали над 35 600 души, като над 6000 от тях са потвърдените случаи. Освен това са направени над 5000 проверки и са съставени 806 предписания и актове.

По негови думи в COVID сектора работят едва 150 души. 22 души от здравната инспекция са положителни и повечето от тях работят дистанционно от вкъщи, въпреки че имат симптоматика.

Недостатъчно е, за да се обхване ефективно цяла София, но въпреки това до момента удържаме фронта, отбеляза д-р Пенчев.

Според него е въпрос на организация от страна на ръководствата на 76-те столични болници да направят така, че да имат готовност да приемат болни.

Той подчерта, че проблемът не е в леглата, тъй като на територията на София има над 11 000, а в персонала - хора, които работят вече седем месеца в екстремни условия.

Костадин Ангелов: Времето не е за празненства, времето е за човещина

Костадин Ангелов: Времето не е за празненства, времето е за човещина

Всички ние трябва да бъдем отговорни и да спазваме мерките