Изпращане на въоръжени или невъоръжени български военнослужещи в Украйна никога не е обсъждано, не се обсъжда и няма да се обсъжда. Това заяви служебния министър на отбраната Атанас Запрянов от трибуната на Партийния дом относно ще има ли изпращане на жива сила на бойния фронт в Украйна. Вносител на изслушването е парламентарната група на "БСП за България".

Запрянов е озадачен какъв смисъл се влага в понятието "изпращане на жива сила" в Украйна, но за него е добре, че 50-ото Народно събрание повдига въпросите за сигурността и отбраната. Той обаче посочи, че в социалните мрежи се лее пропаганда и всяване на страх сред българските граждани, че ще бъде изпратена жива сила в Украйна. Запрянов обаче е притеснен, че в резултат на тази пропаганда млади хора се притесняват да кандидатстват за военнослужещи.

Атанас Запрянов посочи още, че българските военнослужещи се готвят за война, за да могат да защитят териториалната цялост на страната. "За цялата 1300 годишна история българските ни военнослужещи се готвят за война. Цялата дейност, която военновъздушните сили извършват е подготовка за водене на бойни действия и това, което виждате на полигоните не са маршировки, а подготовка за водене на бойни действия. Ние нямаме агресивни намерения към никого от съседите ни, но не можем да се готвим за гасене на пожари", коментира военният министър.

БСП и ИТН "засекретиха" позицията, с която България отива на Срещата на върха на НАТО

БСП и ИТН "засекретиха" позицията, с която България отива на Срещата на върха на НАТО

Главчев успокоява пак: Няма да изпращаме български войски в Украйна

Той отбеляза, че по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон няма да се разглежда въпрос, чрез който държавите-членки да изпратят въоръжени сили във войната в Украйна.

Запрянов добави, че Министерство на отбраната не е оторизирано да се бърка в търговски сделки и фирми при износа и вноса на оръжия.

Атанас Запрянов коментира в отговор на въпрос на "Възраждане" ще се върне ли наборната служба - казармата. Няма да има връщане на наборната войнишката служба от страна на служебното правителство, уточни Запрянов. Министерство на отбраната обаче иска все пак да има някаква задължителна подготовка, което предложение ще бъде отправено към министър на отбраната с редовен мандат.

В резултат от думите на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов - от ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ декларираха, че няма да позволяват български военни да отидат на фронта в Украйна. Посланието е ясно - български войски по никакъв начин и под никаква форма няма да участва във военния конфликт в Украйна и никой не го е поискал от България.

Атанас Запрянов категоричен: Не е обсъждано изпращане на български войници в Украйна

Атанас Запрянов категоричен: Не е обсъждано изпращане на български войници в Украйна

България участва в подготовката на украински военни, но извън Украйна