Чехия увери посолството ни в Прага, че налаганите мерки, които ще бъдат в сила към 4 април в страната, няма да възпрепятстват придвижването на българите до дипломатическата ни мисия, за да гласуват.

Чешките власти препоръчват на гражданите, които ще пътуват, за да упражнят правото си на глас в посолството ни, да притежават декларация с целта на пътуването им в случай на проверка.

Декларацията е публикувана на сайта на мисията ни на следния линк: https://mfa.bg/embassies/czech/news/28986

Тя трябва предварително да бъде разпечатана и попълнена с име и фамилия, адрес, номер на документ за самоличност и подпис.

От МВнР припомнят, че в Чехия е в сила вечерен час със забрана за придвижване от 21,00 ч. до 05,00 ч. освен по уважителни причини (прибиране вкъщи от работа, по здравословни причини и пр.). Придвижването през деня е разрешено само по наложителни причини (работа, обучение, грижа за другиго, набавяне на хранителни продукти, пощенски услуги и пр.).

При необходимост от съдействие сънародниците ни могат да се обърнат към посолството ни в Чехия на телефони: 00420 222-212-011; 222-211-258; 222-211-259.

В 69 държави гласуват сънародниците ни на 4 април

В 69 държави гласуват сънародниците ни на 4 април

В Германия се очаква да има 69 секции, от които 7 са под условие

Посолството ни в Братислава пък има готовност да издава служебна бележка, с която да потвърди, че придвижването на българските граждани в Словакия е с цел гласуване в изборния ден.

При поискване служебната бележкa трябва да бъде представена пред съответните власти заедно с български документ за самоличност. Документът може да бъде изтеглен от сайта на посолството ни в Словакия: https://www.mfa.bg/embassies/slovakia/news/28974

От МВнР поясняват, че документът не ги освобождава от необходимостта при проверка от словашките органи на реда да предоставят изискваните отрицателен резултат от RT-PCR тест или антигенен тест за COVID-19, сертифициран в ЕС и не по-стар от 7 дни; или потвърждение за ваксинация с две дози преди поне 14 дни (считано след втората доза); или медицинско потвърждение за изкаран COVID-19, не по-старо от 3 месеца; или медицински сертификат, потвърждаващ, че не може да бъдете подлагани на тест срещу COVID-19 по медицински причини.

В Словакия действа извънредно положение и т.нар. комендантски час с изключения, като упражняването на правото на глас може да се приложи като изключение за придвижване.

В Словашката република сънародниците ни могат да гласуват в една избирателна секция - в Братислава, на територията на Посолството, на ул. Кузманихо № 1. За целите на гласуването ще бъдат признавани и документи с изтекъл срок на валидност след 13 март 2020 г.

Изборите за Народно събрание в посолството ни ще бъдат проведени при спазване на действащите противоепидемични мерки като спазване на необходимата дистанция между участниците в изборния процес и недопускане на струпване на много хора на едно място. Задължително е ползването на лични предпазни средства (маски тип FFP2) и дезинфекция на ръцете при влизане в избирателната секция. При влизане в избирателната секция на всеки гласоподавател ще бъде измервана телесната температура.