Министерски съвет е приел и ще внесе за втори път законопроекта, разработен от Министерството на правосъдието, с който да бъде създадена специална комисия, която да разследва корупцията по високите етажи на властта. Това обяви на брифинг след правителственото заседание в сряда правосъдният министър Крум Зарков.

Правосъдният министър поразсъждава върху етимологията на думата корупция и опасността явлението да обладае самата идея за държавност. "Твърде дълго в България диагнозата е поставена и твърде дълго време лечението се бави. Една от причините е, че лекуващите сами трябва да администрират горчивия хап върху себе си."

Крум Зарков подчерта, че няма време за губене, а и защото няма нужда да ни се казва отвън как да борим корупцията, правителството за втори път внася законопроектът за създаването на въпросната специална комисия, който предният парламент успя да приеме, но само на първо четене.

Зарков изрично посочи - въпросната комисия ще разследва единствено лица, заемащи висши публични длъжности. "Ще разследва висшите етажи на властта и само тях. Ще ги разследва за корупционни престъпления и само за тях. Тоест ще съсредоточи там, където наистина боли."

Как ще функционира този орган - за да не се превръща той в "бухалка" за едни и "чадър" за други, членовете му, 5 на брой, ще бъдат избирани от парламента, от президента, както и от висшите съдилища. Председателят й ще се сменя на ротационен принцип всяка година, за да има ответственост и контрол. Под ръководството на 5-те най-висши членове ще работят пък разследващи инспектори, много от които ще бъдат взети от сегашната КПКОНПИ.

"Те ще трябва да се конструират така, че всички политици, които се кандидатират оттук нататък за важни длъжности, за да вземат публични средства, ще бъдат практически поставени пред специално наблюдение", разви концепцията си министърът.