Служебният правосъден министър Крум Зарков не е изненадан от приемането на второ четене в Комисията по правни въпроси на механизма за разследване на главния прокурор и заместниците му като част от промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Той се надява партиите да продължат да си спазват думата от предизборната си кампания и окончателно да приемат промените в НПК и в пленарна зала в Народното събрание. Промените в НПК не са плод на хрумка, а се работи от много време, обясни Зарков пред журналисти в парламента.

Правосъдният министър поясни, че промените в НПК предвиждат механизъм, с който по ефективен и сигурен начин да стигне до истината. Процедурите във Висшия съдебен съвет (ВСС) за предсрочно освобождаване на главния прокурор въвеждат нови мнозинства, които да се приложат. Към момента изискването е със 17 гласа, а с влизането в сила на промените в НПК, изискването ще бъде с 13 гласа, уточни Зарков.

Той счита, че механизмът за контрол на главния прокурор и заместниците му с нищо не противоречи на Конституцията, като тази теза ще бъде защитавана и в пленарна зала и, ако се наложи - в Конституционния съд.

Депутатите се захванаха с механизма за контрол на главния прокурор

Депутатите се захванаха с механизма за контрол на главния прокурор

Комисията по правни въпроси гледа на второ четене промените в НПК

Според Крум Зарков сегашният възел в прокуратурата, който се наблюдава ще се развърже, ако всички си свършат работата. В заключение той добави, че промените в НПК ще свалят една тежест над страната ни, висяща от 2009 г., която не е свързана с личността на Иван Гешев, а с дело от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по деяния, случили се през 2002 г.

Плащаме близо 470 000 лв. по осъдителни решения на ЕСПЧ

Плащаме близо 470 000 лв. по осъдителни решения на ЕСПЧ

Решенията са постановени в периода 14.02.2023 г. - 13.04.2023 г.