Депутатите от Комисията по правни въпроси приеха и на второ четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с вносител Министерски съвет. Промените касаят въвеждане на механизъм за контрол на главния прокурор Иван Гешев и заместниците му.

Народните представители гласуваха с 19 "За", без против и въздържали се. Нещо повече - механизмът за контрол на обвинител номер едно бе приет без дискусия.

В законопроекта се предвижда при наличие на законен повод за започване на разследване срещу главния прокурор, както и в случаите на чл. 212, ал. 2 се уведомява ръководителят на наказателната колегия на Върховния касационен съд. Когато съобщението не съдържа данни за извършено престъпление или данните са явно необосновани, ръководителят на наказателната колегия на Върховния касационен съд изпраща съобщението на Софийската градска прокуратура за произнасяне по общия ред.

Преписката се разпределя на принципа на случайния подбор при спазване на изискванията на чл. 360б от Закона за съдебната власт на съдия, определен по реда на чл. 112, ал. 6 от Закона за съдебната власт, който се назначава за прокурор във Върховната касационна прокуратура за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор, при условията и по реда на същия закон. Прокурорът за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор, ръководи досъдебното производство и участва в съдебното производство.

Депутатите се захванаха с механизма за контрол на главния прокурор

Депутатите се захванаха с механизма за контрол на главния прокурор

Комисията по правни въпроси гледа на второ четене промените в НПК

В случай че в шестмесечен срок от съобщението по ал. 1 възникнат и други законни поводи за образуване на досъдебно производство за извършено престъпление от главния прокурор или случаи по чл. 212, ал. 2, те се разглеждат от прокурора по ал. 4. Ако в този срок е отказано образуване на досъдебно производство, не са налице други законни поводи или е прекратено образуваното наказателно производство, след изтичането на този срок прокурорът за разследването на престъпления, извършени от главния прокурор, се възстановява на заеманата преди това длъжност като съдия.

При наличие на данни за обстоятелства по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България, които не съставляват престъпления, прокурорът за разследването на престъпления, извършени от главния прокурор, изпраща събраните материали на министъра на правосъдието.

По отношение на отказ от образуване на досъдебно производство в промените в НПК се предвижда препис от постановлението за отказ от образуване на досъдебно производство се изпраща на пострадалия или на неговите наследници, на ощетеното юридическо лице или на лицето, направило съобщението по чл. 209. Те могат да го обжалват пред Софийския градски съд в седемдневен срок от получаване на преписа.

Съдът разглежда делото еднолично в закрито заседание не по-късно от един месец от постъпването на материалите по преписката, като се произнася по обосноваността и законосъобразността на постановлението за отказ да се образува досъдебно производство с определение.

Механизмът за разследване на главния прокурор - от удар в стената до свежа глътка въздух

Механизмът за разследване на главния прокурор - от удар в стената до свежа глътка въздух

Крум Зарков: Промените в НПК ще решат безкрайните мъки

Определението на Софийския градски съд, с което се потвърждава постановлението, подлежи на обжалване в седемдневен срок от получаване на преписа пред Софийския апелативен съд. Съдът се произнася в закрито заседание в седемдневен срок в състав от трима съдии с определение, което е окончателно.

При отмяна на постановлението съдът връща преписката на прокурора със задължителни указания относно прилагането на закона. Потвърждаването на постановлението от съда не е пречка за образуване на досъдебно производство, ако се установят нови обстоятелства.

Според част от промените в НПК разследващите органи по дела за престъпления, извършени от главния прокурор, ще са служителите от Министерството на вътрешните работи, назначени на длъжност "разследващ полицай" и определени с мотивирана заповед на министъра на вътрешните работи, и служителите от Агенция "Митници", назначени на длъжност "разследващ митнически инспектор" и определени с мотивирана заповед на министъра на финансите по предложение на директора на Агенция "Митници". Контрол върху действията на прокурора за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор.

След привличане на главния прокурор като обвиняем, както и в случаите по чл. 411д прокурорът за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор, уведомява ръководителя на наказателната колегия на Върховния касационен съд за започване на процедура по назначаване на прокурор, осъществяващ контрол върху действията на прокурора за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор, по реда на чл. 173а, ал. 4 от Закона за съдебната власт.

Механизмът за разследване на главния прокурор влезе в дневния ред на депутатите

Механизмът за разследване на главния прокурор влезе в дневния ред на депутатите

Народните представители ще разгледат измененията в НПК

Постановленията на прокурора за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор, които не подлежат на съдебен контрол, могат да се обжалват пред прокурора, осъществяващ контрол върху действията на прокурора за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор, чието постановление не подлежи на обжалване.

Прокурорът, осъществяващ контрол върху действията на прокурора за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор, може служебно писмено да отмени или да измени постановление на прокурора за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор, което не е било разгледано по съдебен ред. Неговите писмени и мотивирани указания са задължителни за прокурора за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор. В тези случаи той може и сам да извърши необходимите действия по разследването и други процесуални действия.

Отделни кодекси за поведение за съдии, прокурори и следователи

Отделни кодекси за поведение за съдии, прокурори и следователи

Депутатите приеха на първо гласуване промените в ЗИД на Закона за съдебната власт, с вносител МС

Отмяна на постановление за прекратяване на наказателното производство, което не е било обжалвано пред съд - когато не са налице основанията за прекратяване на наказателното производство по чл. 243, ал. 1, постановлението на прокурора за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор, за прекратяване на наказателното производство, което не е било обжалвано пред съд, може служебно да бъде отменено по реда на чл. 243а от прокурора, осъществяващ контрол върху действията на прокурора за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор.

Когато са налице обстоятелствата, предвидени в чл. 243а, се уведомява наказателната колегия на Върховния касационен съд за започване на процедурата по назначаване на прокурор, осъществяващ контрол върху действията на прокурора за разследването срещу главния прокурор, по реда на чл. 173а, ал. 4 от Закона за съдебна власт.

Делата за престъпления от общ характер, извършени от главния прокурор, се гледат на първа инстанция от Софийския градски съд.

Друга от поправките в НПК предвижда главният прокурор да се отстранява от ВСС с 13, а не със 17 гласа.

Депутатите от Комисията по правни въпроси приеха на второ четене и промените в Закона за съдебната власт, с вносител Министерски съвет.

Те касаят изработването на кодекс за етично поведение на съдиите, прокурорите и следователите. Така, след като законопроектът бъде приет окончателно и в пленарна зала, съдиите, прокурорите и следователите ще си имат отделни кодекси за етично поведение.