В последните дни законопроектът за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, касаещи въвеждане на механизъм за контрол на главния прокурор и заместниците му, става болезнено актуален и дава решение на проблемите, които ни зариват. Твърде дълго време системата се управляваше на принципа "мъка безкрай" и това води до нейния мъчителен край. Това заяви служебния правосъден министър Крум Зарков от трибуната на Народното събрание по време на обсъждане на промените в НПК на първо гласуване в пленарна зала.

Зарков чува, че хвърчат заплахи и недомлъвки, но е убеден, че това е началото на една качествено нова система, в която прокуратурата като институция ще има достатъчен авторитет, достатъчна възможност да може, когато има съмнения да излиза, да ги оборва, да внася обвинения, така че хората да бъдат спокойни, че всичко е наред. "Ако има дори един човек, за когото не важи върховенството на закона, то то не важи за никого", отсече Зарков.

Правосъдният министър изрази задоволство, че законопроектът се разглежда бързо и че вчера е срещнал подкрепата на всички парламентарни групи в Комисията по правни въпроси - и на ГЕРБ/СДС, ПП/ДБ, на ДПС, БСП и на ИТН. Зарков разбира, че процесът тепърва сега започва и тази голяма подкрепа позволява да се работи качествено.

Механизмът за контрол на главния прокурор мина на първо четене в комисия

Механизмът за контрол на главния прокурор мина на първо четене в комисия

Механизмът влиза още утре в програмата на НС?

Крум Зарков напомни още, че от 2009 г. досега различни правителство са правили редица опити да разрешат проблема с механизма за контрол на главния прокурор и заместниците му. Съществената работа започна по време на кабинета на Кирил Петков под ръководството на тогавашния правосъдния министър Надежда Йорданова, обясни Зарков. Той добави, че законопроектът е добил своя завършващ вид по време на управлението на служебния кабинет на Гълъб Донев. След като представиха докладите на водещите комисии за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, депутатите започнаха да обсъждат механизма за контрол над главния прокурор и заместниците му.

Екатерина Захариева от ГЕРБ/СДС подкрепи законопроекта за промени в НПК, внесени от Министерски съвет. Опит да се намери механизъм за контрол на главния прокурор и заместниците му не се прави за първи път, отчете Захариева, която се надява законопроектът на Крум Зарков да не се сблъска в стена. ГЕРБ/СДС ще подкрепят законопроекта на първо и второ четене.

По отношение на измененията в Закона за съдебната власт, предлагани от "Възраждане", Захариева коментира, че системата на съдебната власт не бива да се капсулира. Не е редно членове на ВСС да бъдат действащи магистрати и да се върнат отново в системата, посочи тя и добави, че не е задължително всичко да бъдат юристи, за да не се стигне до конфликт на интереси.

Захариева се надява да започне съвсем скоро работата и по конституционни изменения.

Без емоции и изненади правна комисия се зае с НПК

Без емоции и изненади правна комисия се зае с НПК

Обсъждат механизъм за контрол над Гешев и заместниците му

Депутатът Надежда Йорданова от ПП/ДБ заяви, че подкрепят законопроекта и напомни, че от 2009 г. България не може да реши проблема с неприкосновеността на главния прокурор.

Прокурорът, който ще може да разследва главния прокурор, няма да бъде изведен извън общата рамка на прокуратурата, а ще бъде назначен като прокурор към ВКП. В този случай разследването няма да бъде извършено от следствените отдели, а от органите на МВР. За да бъде на практика ефективно разследването, повдигането и поддържането на обвинение тази функция трябва да бъде направено от човек, който има знанията, уменията и опитът в наказателното правосъдието, а неговото кариерно развитие да зависи от прокурорската колегия и съответно от главния прокурор, обясни Йорданова. Преминаването от една към друга професия не е непознато за съдебната система, а се случва доста често.

Йорданова вярва, че Законопроектът ще бъде глътка свеж въздух в съдебната система и ще върне усещането за справедливост в съдебната система. Законопроектът ще отвори пътят на България за приемането ни в Шенген, сигурна е Йорданова и добави, че "няма да позволи на нито един главен прокурор да твърди, че над него е само Господ".

В заключение на изказването си Йорданова каза, че със законопроекта за промени в НПК няма да позволи да има повече главни прокурори като Иван Татарчев, Сотир Цацаров и Иван Гешев.

Цвета Рангелова от "Възраждане" пък не разбира какво ще контролира и разследва ad hock прокурорът върху действията на главния прокурор. Формацията на Костадин Костадинов няма да подкрепи законопроекта за промени в НПК на Министерски съвет.

Гешев излиза в отпуск по лични причини

Гешев излиза в отпуск по лични причини

Главният прокурор плаши колегите си от ВСС с разкрития