Председателят на парламентарната група на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова заяви, че ще подкрепи промените в НПК, внесени от Министерски съвет. Те касаят въвеждане на механизъм за контрол над главния прокурор Иван Гешев и заместниците му.

Тя е присъствала в качеството си само на председател на парламентарна група в заседанието на Комисията по правни въпроси, в които е чувала всички аргументи "За" и "против" от всички заинтересовани лица, но днес не чула аргументи в повече.

Атанасова добави, че ПГ на ГЕРБ/СДС последователно, когато се е разглеждал този законопроект, е гласувала "За". Тя обаче настоява още днес, ако е възможно да се изготви доклад до председателя на Народното събрание, за да се разгледа в утрешния ден в пленарна зала в Народното събрание. Съдебна реформа, механизъм за разследване на главния прокурор, реформа в КПКОНПИ и конституционна реформа не може да бъде направена без участието на ГЕРБ/СДС, категорична бе тя.

Без емоции и изненади правна комисия се зае с НПК

Без емоции и изненади правна комисия се зае с НПК

Обсъждат механизъм за контрол над Гешев и заместниците му

48-то НС приключи своят 3-месечен живот с незавършена нито една реформа, напомни Атанасова и добави, че сегашният парламент е започнал не само с обещание за съдебна реформа, а единствено и само в диалог между партиите е възможно днес да приемем дългоочакваната промяна в НПК.

Десислава Атанасова отбеляза, че единствено и само по този начин могат да се случват важните и големи реформи за България - не с противодействие, не с натиск, не през телевизионния екран, а само когато депутатите са оценили кой какви възможности има и дали може да ги посвети за една добра и справедлива кауза. Тя още веднъж помоли председателя на правна комисия да бъде изготвен още днес доклад по законопроекта на НПК, внесен от Министерски съвет, и утре да бъде точка в дневния ред на пленарното заседание.

Атанасова увери, че ако такъв доклад бъде внесен, такава точка ще има в дневния ред на парламента за петък.

Мирослав Иванов от ПП е радостен от предложението на ГЕРБ/СДС, но няма доверие на бившите управляващи, че ще спазят ангажимента си. Дали ще успеем да внесем доклад по законопроекта още утре? Технически докладът не е възможно да се направи веднага, а по-скоро в началото на следващата седмица, обясни Иванов на Атанасова. Той не пропусна да разкритикува ГЕРБ, че заради тях не са били приети на две четения промените в НПК в миналия парламент.

Председателят на Комисията по правни въпроси Стою Стоев увери, че ще направи всичко възможно да внесе докладът за още утре сутринта.

Радомир Чолаков пък декларира, че ще подкрепи и законопроекта за промени в НПК и на "Възраждане".

Депутатите от Комисията по правни въпроси приеха на първо гласуване промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с вносител Министерски съвет. Промените касаят въвеждане на механизъм за контрол над главния прокурор Иван Гешев и заместниците му. Народните представители гласуваха с 19 гласа "За", четири гласа "въздържали се" и без против.

Крум Зарков: Диагнозата е ясна, време е за лечение

Крум Зарков: Диагнозата е ясна, време е за лечение

Зарков ще се бори цялата истина по случая Гешев - Сарафов да бъде разкрита

Законотворците подкрепиха и законопроекта за НПК на "Възраждане" с 13 гласа "За", осем гласа "въздържали се" и без против. В техния законопроект се предвижда следователите да бъдат извадени от прокуратурата.

Надежда Йорданова от коалицията ПП/ДБ ще подкрепи законопроекта за разследване на главния прокурор и заместниците му, внесен от Министерски съвет с аргумент, че предложенията не са противоконституционни. Предложението не съдържа белези на извънредно законодателство и не съдържа белези на дискриминационен подход, мотивира се Йорданова.

Тя обясни, че трябва да се създадат особени специфични правила за специфичното поведение на главния прокурор и заместниците му. Дискриминацията не е разделяне на индивиди в групи по даден рационален признак, а рационалният признак е специфичния статут и неговите заместници, поясни Йорданова.

Тя изтъкна, че не намира правилни аргументи да се твърди, че законопроектът е противоконституционен.

По отношение на съдебното обжалване на отказите за образуване на досъдебното производство, Йорданова коментира, че трябва да има контрол върху решенията на българския прокурор защо не образува досъдебно производство или защо бави решението си затова. Отказите за образуване на досъдебно производство не навлизат в преценката дали да повдигат или поддържат обвинение, а преценката на съда ще се оценява доколко законосъобразно съответният прокурор е упражнил правомощията си или не, отбеляза тя.

Надежда Йорданова обаче не е съгласна, че ако не се приеме законопроекта за търсене на наказателна отговорност спрямо главния прокурор, много лесно ще преодолеем предвиденото в Плана за възстановяване и устойчивост.

Тя добави, че няма да подкрепи законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, внесен от парламентарната група на "Възраждане".

Михаил Камбарев от ПП/ДБ също увери, че ще подкрепи законопроекта за промени в НПК.

Цвета Рангелова от "Възраждане" отговори на Йорданова, че депутатите започват да приличат на две различни институции, които са влезли във война за това кой е по-добрият.

Радомир Чолаков от ГЕРБ призова между първо и второ четене да не се правят никакви промени в законопроекта за НПК. Ако законопроектът отиде в КС, трябва да знаем кой е отговорен, а не после да се каже, че законопроектът е бил много хубав и депутатите са го развалили. "Нито една запетайка не трябва да бъде променяна, за да се знае кой носи отговорност", призова Чолаков, който декларира, че ще го подкрепи.

Чолаков призова адвокат Петър Петров да не се отказва от промените, които предлага "Възраждане" в НПК.

Мая Димитрова от БСП заяви, че социалистите също ще подкрепят всички внесени законопроекти, които касаят промените в НПК и в Закона за съдебната власт. БСП обаче ще направят предложения за промени между първо и второ четене, за да могат да направят едно законодателство, което да води до промени в съдебната система.

анкета

Кой ще финишира?

Виж резултати

Иван Гешев 34.7%

Борислав Сарафов 5.8%

Обвиняем на трупчета 13.8%

Както винаги - всички 28.6%

Важно е участието 17.2%