"Диагнозата е ясна, сега е време за лечение." Така служебният правосъден министър Крум Зарков коментира пред журналисти в парламента предстоящото разглеждане на промените в НПК, касаещи механизма за разследване на главния прокурор.

Механизмът за разследване на главния прокурор няма за цел да го осъжда или не, а да гарантира, че това, което ще се случва, е заради деянието и закона, а не защото вчера с Борислав Сарафов са били приятели, а днес - врагове.

Част от това лечение започва днес в Народното събрание с приемането на законовия ред, който ще осигури ефективен, авторитетен и независим механизъм, който няма да се подава на вменявания, внушения на прикрити намигвания, на смс-и, на чатове, категоричен бе Зарков.

Гешев вече казал всичко, чака процедурата във ВСС

Гешев вече казал всичко, чака процедурата във ВСС

Главният прокурор не разкри кои политици оказвали влияние в съдебната система

Той е доволен, че Комисията по правни въпроси разглежда още днес промените в НПК, като напомни как се е борил за законопроекта от години. Механизмът за разследване на главния прокурор, нормална процедура за отчетност, вписване на институцията в утвърдените демократични принципи - днес започва този процес, обясни Зарков.

Той уточни, че следващата седмица - четвъртък или петък, трябва да се състои първото заседание на ВСС по допустимост за разглеждане на сигнала за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Няма никакво съмнение, че е допустим сигналът, така че ще бъде разгледан, увери Зарков. Само преди няколко седмици такива разговори били невъзможни, ефектът е показателен, изтъкна министърът, който отказа да влиза в играта на нерви и в боравенето със заплахи.

Зарков подчерта, че ще направи всичко възможно цялата истина по случая Гешев - Сарафов да бъде разкрита. Нещата няма да бъдат заметени под килима и ще бъдат взети съответните решения така, както повелява законът, каза той.

Гешев излиза в отпуск по лични причини

Гешев излиза в отпуск по лични причини

Главният прокурор плаши колегите си от ВСС с разкрития