Депутатите приеха на първо гласуване промените в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, с вносител Министерски съвет. Те касаят изработването на Кодекс за етично поведение на българските съдии, прокурори и следователи. Промените в ЗСВ на МС целят в едномесечен срок от влизането в сила на закона, съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да приема Кодекс за етично поведение на българските съдии, а прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да приема Кодекс за етично поведение на българските прокурори и следователи. Съответните колегии внасят кодексите за одобрение от пленума на Висшия съдебен съвет.

Народните представители гласуваха в подкрепа на законопроекта в ЗСВ на МС със 178 гласа "За", без против и 33 гласа "въздържали се".

В контекста на дебатите Надежда Йорданова от ПП/ДБ заяви, че коалицията ще подкрепи измененията в Закона за съдебната власт, внесен от Министерски съвет. Тя счита, че промените са навременни и необходими, като този кратък законопроект ясно показва, че прокурорската и съдийската професия са различни. Съдиите и прокурорите имат различни професионални задължения, което налага да имат различни кодекси, които да регламентират правилата в тяхното поведение, обясни Йорданова.

Приравняването на съдията и на прокурора в знак на равенство не е добро, изтъкна бившият правосъден министър и определени законопроекта на МС като добър.

Надежда Йорданова обаче няма да подкрепи предложения Законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт на "Възраждане". Предложението на формацията на Костадин Костадинов предвижда съдебна реформа, в която се предвижда възможност за временно отстраняване на главния прокурор, извеждане на Националната следствена служба от "системата на прокуратурата" и обособяването й като самостоятелен орган в съдебната власт. В проекта на "Възраждане" се предвижда директорът на Националната следствена служба да стане ad hoc разследващ главния прокурор и неговите заместници.

Йорданова се аргументира, че дебатът как да се развива Националното следствие е важен дебат, но това предложение от формацията на Костадин Костадинов изборът на директора на НСлС да разследва главния прокурор не е добро решение. Това решение е неефективно и може да има влияние, предупреди тя.

"Струва ми се, че не е удачно да се върнем към ситуация, която е осъдена от Европейския съд по правата на човека", каза тя.

Механизмът за разследване на главния прокурор - от удар в стената до свежа глътка въздух

Механизмът за разследване на главния прокурор - от удар в стената до свежа глътка въздух

Крум Зарков: Промените в НПК ще решат безкрайните мъки

Цвета Рангелова от "Възраждане" не е съгласна с тезата на Йорданова. Главният прокурор е магистрат, така че липсва каквато и да било пречка и изглежда най-естествено и близко към правото именно следовател да извършва разследването на обвинител номер едно. Няма пречка директорът на НСлС да бъде наблюдаващ прокурор по разследването, смята Рангелова.

Бившият вътрешен министър и понастоящем част от коалицията ПП/ДБ Бойко Рашков заяви, че депутатите ще направят грешка, ако приемат предложението на "Възраждане" директорът на НСлС да разследва главния прокурор. Прокуратурата играе едно танго, което постоянно променя стъпките, посочи Рашков, който обаче ще подкрепи предложението на групата на "Възраждане" - следователите да бъдат отделно от прокуратурата.

Депутатите обаче отхвърлиха предложението за промени в Закона за съдебната власт от парламентарната група на "Възраждане" с 56 гласа "За", 5 гласа "против" и 148 гласа "въздържали се".

Срокът за предложения за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Законът за главния прокурор между първо и второ четене ще е три дни. Предложението направи председателят на парламентарната група на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова, чието предложение срещна подкрепата на депутатите.

Така другата седмица ще има може би извънредни комисии, които да разгледат на второ четене промените в НПК и ЗСВ.

Механизмът за контрол на главния прокурор мина на първо четене в комисия

Механизмът за контрол на главния прокурор мина на първо четене в комисия

Механизмът влиза още утре в програмата на НС?