Зърнопроизводителите ще проведат протест и в утрешния ден - 31 март. Това обяви след срещата между представители на бранша, президента Румен Радев и представители на кабинета председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

От бранша от месеци се оплакват от масов внос на украинско зърно в следствие на директивата на ЕС за безмитни коридори, което подривало пазара на родното зърно, като украинското било и със спорни качества. Според тях с 20 пъти се увеличил вносът към България, което прави произведената у нас суровина непродаваема. Във вторник и сряда зърнари в знак на протест пък блокираха КПП-та към Румъния, както и основни пътища, направиха същото и днес, като затвориха за малко Дунав мост-2 при Видин.

В момента България има намерение да преговаря за промени в регламента на ЕС, позволяващ масов внос от Украйна, както и ЕС да позволи на България да въвежда антидъпингови механизми.

"Като държава имаме позиция, че искаме отпадане на невъзможността да се прилагат антидъмпингови механизми при пренасищане на пазара. Другото, което сме отправили като искане е, че при констатации на държавите, че има прекомерен внос и натрупване на стоки, и тук не говорим само за зърно, а за храни от всякакъв тип, то държавата да може да прилага депозити (при внос на продукцията), които след излизането на продукцията да бъдат възстановявани", представи позицията на държавата министърът на земеделието Явор Гечев.

България не може сама да наложи промяна на регламента на ЕС, но за целта се водят разговори с други държави, които са засегнати от прекомерния украински внос, за да се излезе с обща позиция пред Брюксел, отговори на въпрос на News.bg той. И изрази увереност - страната ни ще срещне подкрепа в исканията си от други членки на ЕС.

"Позицията ни бе представена от президента Радев на последния Европейски съвет, бе подкрепена от други държавни глави, като в момента има комуникация за общо писмо", съобщи още Гечев.

Досега ЕК първоначално е отпуснала 56 млн. евро за компенсации, от които най-много ще получи България, а в следствие е добавила нови 76 млн., но това са суми, които по никакъв начин не могат да компенсират огромните загуби, смята шефът на арговедомството.

ЕК потвърди, че вносът от Украйна ощетява българските пазари

ЕК потвърди, че вносът от Украйна ощетява българските пазари

Европейската комисия представи днес доклад за вносът на стоки от Украйна

"Радва ни, че позицията на държавата е за промяна на регламента, срещу които ние стачкуваме. Мерките не могат да се случат от днес за утре, но сме набелязали няколко такива, по които можем да работи", каза председателят на асоциацията на зърнарите Костадин Костадинов.

Друг от членовете на асоциацията - Красимир Аврамов, посочи и конкретни цифри - над 3,4 млрд. лева са загубите от непродадена продукция от миналата година и то говорим само за слънчоглед и пшеница. "Толкова са средствата, които плащаме само за ренти. Нямало е забавяне на рентите, но как малките и средните производители да плащат, когато нямат такъв оборот, за да покрият загубите си", попита той.

По-късно от президентството дадоха и подробности около проведения разговор между президента Радев, зърнопроизводителите, Явор Гечев и Никола Стоянов.

Държавата разбира притесненията на зърнарите и продължава да полага усилия те да получат по-силна подкрепа и справедлива компенсация в рамките на ЕС, заяви Румен Радев.

Той е убеден, че въведените коридори за износ на украинска продукция не трябва да водят до изкривяване на пазара и да нанасят щети на зърнопроизводителите ни. Румен Радев посочи, че заедно с Румъния, Полша, Унгария и Словакия, България подготвя писмо до европейските институции, в което да запознаят ЕК подробно с щетите, които търпят земеделците.

Полша и Румъния искат механизъм за проследяване на износа на украинското зърно

Полша и Румъния искат механизъм за проследяване на износа на украинското зърно

Големи количества украинско зърно, озовало се на европейския пазар, подбива цените на местните производители

Президентът припомни, че вече е поставил проблема по време на заседанието на Европейския съвет в Брюксел миналата седмица, както и в разговори с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Също така на срещата са набелязани мерки, чрез които да се намери алтернатива за реализацията на големите количества земеделска продукция, която не може да се пласира и остава в складове.

Утре ще е третият ден на протест на зърнопроизводителите, като в два поредни дни те затварят и гранични пунктове на северната ни граница.

Земеделците искат от властта план за сектора и сценарии за войната в Украйна

Земеделците искат от властта план за сектора и сценарии за войната в Украйна

Асоциация на земеделските производители изпрати апел до Радев, Донев и Гечев