Евентуален добив на газ в района на Добруджа нарушава Конституцията и е в противоречие на Закона за подземните богатства.

Това припомнят от Асоциацията на зърнопроизводителите от община Генерал Тошево в своя позиция, информира пред БНР адвокат Детелина Симеонова - правен консултант на асоциацията.

В началото на юли Върховният административен съд излезе с решение, според което отказът на Регионалната инспекция по околна среда и води - Варна (РИОСВ) за допускане на добив на газ в т.нар. находище Спасово, блок Добрич в района на община Генерал Тошево в участъците Рогозина, Рогозина-изток, Чернооково и Калина, е незаконосъобразен

Пред Съдебната палата в София се проведе протест против добива на шистов газ

Пред Съдебната палата в София се проведе протест против добива на шистов газ

Протестиращите смятат, че има опасност за целия регион, почвите и водите

По думите й това означава, че преписката се връща отново в РИОСВ Варна за ново произнасяне по казуса.

А инвестиционното предложение за добив на газ може да бъде осъществено единствено след провеждане и приключване с положително решение на процедурите по оценка на въздействието върху околната среда и издаване на краен административен акт от варненската екоинспекция. 

Великобритания забрани добива на шистов газ чрез фракинг

Великобритания забрани добива на шистов газ чрез фракинг

Заради опасност от недопустими последици за местното население

Сондирането и добив на газ засягат пряко интересите и поминъка на земеделските производители, пояснява Симеонова.

То може да промени екологичното равновесие, което да се отрази на водите на Североизточна България. Там е най-големият източник на подземни води в България - геоложкият масив Малм Валанж, въздухът и загубата на почви, включително хумусният им слой.

Другата част от проблема са редица противоречащи на основният закон - Конституцията, нормативни пропуски в Закона за подземните богатства.

Най-проблемият от тях е, че ако концесионер и зърнопроизводител или собственик на земеделска земя не се разберат, би се стигнало до принудително отчуждаване на земеделски земи и то на цени, различни от пазарните - по държавни разценки.

Това предполага загуба на бизнес, доходи и усложнени демография и екология, каза Симеонова.

По думите ѝ, противоконституционността на текстовете в Закона за подземните богатства касаят както нарушаването на постулата за неприкосновеността на частната собственост, така и факта, че макар всички подземни богатства да са изключителна държавна собственост, концесионерът има правото да придобие право на собственост върху тях. Така, те хем биха били държавни, хем частни, уточнява адвокатът.