Недопустимо е да се променят основни земеделски закони през преходни и заключителни разпоредби. Това заяви Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), цитирана от БНР.

Те посочват като пример Закона за изменение и допълнение на Закона за енергията от възобновяеми източници, който е част от законите по ПВУ. Според зърнопроизводителите промените са премахнали почти всички ограничения пред поставянето на инсталации за производство на ВЕИ върху обработваема земя.

Те посочват, че допускането на безконтролен строеж на ВЕИ ще повлияе на същинската стойност на земята, която е ограничен, невъзобновяем ресурс.

Облекчаването на законовите процедури по промяна на предназначението и категорията на обработваемата земя, и превръщането на конституционната разпоредба "по изключение" в масова практика, както и последващото все по-интензивно застрояване на земеделски земи за целите на ВЕИ, застрашават в значителна степен производството на селскостопански продукти и поминъка на земеделските стопани, посочват още от Асоциацията на зърнопоризводителите.

Президентът сезира КС за промени в Закона за земеделските земи

Президентът сезира КС за промени в Закона за земеделските земи

Според Радев има риск от безконтролно превръщане на земеделски площи във всякакъв тип централи за производство на енергия