Президентът Росен Плевнелиев свиква Консултативния съвет за национална сигурност, по време на който ще поиска от парламентарните партии ясни позиции, които да отговарят на очакванията на обществото.

Основната тема на заседанието ще бъде реформата в сектор "Сигурност" и гаранциите за публичност и прозрачност при кадровата политика. В дневния ред на съвета влиза и политическата криза.

Повод за срещата стана приетото в началото на месеца решение ГДБОП да премине от МВР в ДАНС, както и изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Решението предизвика вълна от протести в страната, а държавният глава съобщи, че оттегля доверието си от кабинета на Пламен Орешарски. Плевнелиев определи избора като непрозрачен и настоя депутатите да отменят решението си.

Премиерът, както и лидерите на БПС и ДПС признаха, че са допуснали политическа грешка и вчера решението за избора на Пеевски беше отменено от парламента.

От ГЕРБ заявиха, че на днешното заседание на Консултативния съвет ще настояват шефът на ДАНС да се назначава с указ на държавния глава, а не от депутатите.

Още половин час преди началото на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Росен Плевнелиев пред сградата на президентството са се събрали 20-тина привърженици на „Атака".

Демонстрантите са донесли партийни знамена и са водени от депутата Десислав Чуколов. На въпрос на news.bg с каква цел са се събрали Чуколов поясни, че малко по-късно ще даде официално заявление, обясняващо причината за срещата им тук.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров дойде 15 минути преди началния час на КСНС. Той обаче отказа да бъде сниман и да говори пред медиите.