Вътрешната парламентарна комисия закри за медиите блиц контрола със силовия министър Румяна Бъчварова заради въпрос на реформатора Атанас Атанасов.

Той се поинтересува за разговорите на министъра със сръбската страна и защо западната ни съседка е изпратила войскови части на границата с България. Бъчварова каза, че трябвало да се закрие заседанието, за да даде изчерпателен отговор на депутатите.

Ситуацията около бежанците притеснява и левицата. Какви са средствата за Агенцията по бежанците до края на годината, попита червеният Атанас Мерджанов в ресорната комисия на парламента. Той поиска да разбере ще правим ли още бежански центрове. На 83% са заети центровете на ДАБ. На 100 % са заетите центрове на дирекция Миграция.

Прави се опит, както стана ясно от думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова, чрез вътрешна реорганизация да се осигурят 1000 места.

Основно млади агресивни афганистанци са бежанците у нас. МВР е поискало солидна сума от ЕК, тъй като 10 пъти по-малко е получила България спрямо Гърция, обясни силовият министър. Затова сме заявили допълнителна европейска помощ. Премиерът силно подкрепял тази мярка.

200 души от Фронтекс сме поискали, като засега 100 души от агенцията ще се включат в помощ на страната ни в охраната на границата. Ще получим и термовизионни камери.

Продължават и преговорите с Турция за споразумението за реадмисия. Искаме политики, които допълнително да не натоварват България, подчерта вътрешният министър.

 

След закритата част на заседанието Бъчварова поясни, че няма да се правят центрове на други места.

От коментарите й за ситуацията с бежанците стана ясно, че Европа е закъсняла с идеята си за изнесени центрове. Тя щяла да има ефект ако е приложена преди година-две. Но пък сме имали набелязани мерки по линия на презаселването.

Министър Бъчварова е доволна от сътрудничеството с Гърция за охрана на границата. Има резултат, изтъкна тя. Нямало друга държава, с която толкова добре да работим. В момента нямало бежански натиск откъм Гърция.