Изработването на единна позиция по проблема Косово ще стане една от главните теми на двудневната неформална среща на външните министри на страните от ЕС.
Тя се открива тази вечер в Португалия и от българска страна участие ще вземе министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова.

Очаква се утре въпросът за статута на Косово да бъде разискван утре заедно с темата за мирния процес в Близкия изток.
Съгласуването на единна позиция е необходимо, за да бъдат избегнати в бъдеще разногласия. По-рано членове на съюза нееднократно изразяваха различни гледни точки по въпроса за статута на областта Косово, коментира ИТАР-ТАСС. 

Подготовката за предстоящите до края на тази година срещи на високо равнище ЕС - Африка и ЕС - Русия също ще са тема на срещата на външните министри.

Тази вечер вниманието на министрите ще бъде съсредоточено върху реформиране на договорите на Европейския съюз, както и общата външна политика на сигурност.
България ще постави въпроса за официалното наименование на общоевропейската валута в договорите между София и Брюксел, както и в контекста на бъдещото отпечатване на купюри с текст на кирилица. Позицията на нашата страна е надписът да бъде "евро", а не "еуро", както настоява ЕС.

Ако обсъждането не доведе до промяна в европейската позиция, това би означавало всички вече съществуващи правни документи, където валутата се споменава, да претърпят редакция.

Друг въпрос от дневния ред предвижда дебати за броя на българските представители в Европейския парламент в контекста на предстоящото общо намаляване на броя на евродепутатите. Очаква се българската позиция да бъде за запазване на броя от 18 представители.