Добрата новина за протестиращите е, че единствената обяснима причина за намеренията за актуализация на бюджета е това да е знак за предизборно харчене.
Това заяви Димитър Главчев от ГЕРБ, който заедно с бившия зам.-финансов министър Владислав Горанов даде извънреден брифинг в централата на партията.

Според Горанов е много странен изборът на момент да се заявят подобни намерения, като това се случва в деня, в който статистиката на министерство на финансите показва, че бюджетът за 2013 година се движи с темпове, с които се е движел и през предходната, и се реализира съпоставим излишък.

Той отново припомни, че основният упрек към ГЕРБ е бил огромната контрабанда, което не среща аргументи в тази статистика. „Вижда се, че приходите за първите 5 месеца на 2013 година изпреварват тези за същия период през миналата година със 792 млн. лева", коментира Горанов, според когото това е значителен темп, който не дава основание за прибързани мерки по отношение на актуализация на бюджета. Такава би влошила пазарните очаквания и би увеличила цената на финансирането на дълга.

Според ГЕРБ в разходната част на бюджета не се налагат корекции, тъй като са покрити основните необходимости, включително вече гласуваните социални мерки на новото правителство. Засега няма никакви забелязващи тенденции, съдейки по изнесените данни да се коригира и приходната част, настоя Владислав Горанов.

Бившите управляващи заявиха, че за тях е неприемливо, ако подобна актуализация е свързана със значително разрастване на разходната част.

Владислав Горанов бе категоричен, че натрупаните кадрови проблеми не могат да бъдат замазани с квазисоциални мерки със спорен дългосрочен ефект и ако правителството на Пламен Орешарски има намерение да управлява за дълъг период от време, макар мнозинството българи да не искат това, е редно да се заеме с истински реформи и изпълнения на програмата си, а не с популистки и евтини подмятания.

Димитър Главчев призова журналистите и обществото внимателно да проследят пътя на паричните потоци и да си отговорят на въпроса с кой точно бизнес ще се разплаща държавата.
Главчев изрази подозрения, че това има връзка с формирането на нова дясна сила. „В ДСБ се тръгва без Костов по костовски. Може би новият председател се казва Радан Костов", заподозря Главчев и припомни, че един от участниците в този десен проект участва в съвместен такъв с БСП за кмет на Варна.

От ГЕРБ отново настояха, че единственият дългосрочен начин за спасение на ВМЗ-Сопот и БДЖ-Товарни превози е било приватизацията на дружествата, за която е имало напреднали разходи, а в момента се наливат средства от бюджета, които отлагат проблема, при това за кратък период от време.

ГЕРБ бяха категорични, че на този етап няма да се върнат, за да дебатират дори подобни теми в парламента, тъй като според тях това не е събранието на народа, в което ГЕРБ трябва да участва.

На въпрос относно „безпринципните разбирателства" и зависимостта на това правителство от фигурата на Волен Сидеров и времето, през което лидерът на Атака крепеше и тяхното правителство Димитър Главчев отвърна, че мнозинството на ГЕРБ е било съставено с помощта и на Синята коалиция и РЗС, а освен това по онова време Волен Сидеров не си е позволявал такива действия, каквито си позволява сега.