Миналата седмица членките на ОПЕК взеха решение за намаляване на добива на петрол. Още преди това Саудитска Арабия се обяви за подобни действия, въпреки че преди време отказваше въобще да коментира подобна възможност. Какво накара Рияд да промени позицията си?

Това може да се обясни с две от най-големите препятствия, пред които е изправено кралството - спешната нужда за запълване на огромната дупка в държавния бюджет и планът за продажба на пакет от акциите на държавния енергиен гигант Saudi Aramco.

ОПЕК със сделка, която ще увеличи цената на петрола
Обновена

ОПЕК със сделка, която ще увеличи цената на петрола

Страните производителки може да намалят добива си с 1,2 милиона барела на ден

Две години по-рано Саудитска Арабия отказа да пристъпи към намаляване на добива, въпреки че производителките бяха изправени пред свръхпредлагане на пазара. Експертите обаче твърдят, че решението за ограничаване на продукцията от миналата седмица е само в полза на Саудитска Арабия. Обещанието за намаляване на добива с 4,7% донесе ръст от 18% на цените на черното злато.

Продължителният период на ниски стойности на суровината прекалено дотежа на най-голямата арабска икономика. Притисната от огромен бюджетен дефицит държавата беше принудена да намали разходите си и да изхарчи повече от една четвърт от резервите си в чуждестранна валута.

Рияд прави най-голямото публично предлагане на акции през 2018-а

Рияд прави най-голямото публично предлагане на акции през 2018-а

За тогава е планирано IPO-то на енергийния гигант Saudi Aramco

Евтиният петрол застраши и плановете за сериозни реформи на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, включително тези за пускането за продажба на акции на Aramco, която може да се превърне в най-голямата публично търгувана компания.

"Дори цена от 60 долара за барел няма да реши всички фискални проблеми на страната", смята Апостолис Бантис, който е кредитен анализатор в Commerzbank в Дубай.

"Въпросът е в изграждането на повече доверие към икономиката. Ако по-високите цени се стабилизират, това ще доведе до по-голяма сигурност и ще гарантира по-солидна основа за листването на борсата на Aramco", допълва той.

Ето как Саудитска Арабия планира да спаси икономиката си

Ето как Саудитска Арабия планира да спаси икономиката си

Страната търси заместител на приходите от петрол