Борисов удължава "под масата" мандатите на генералните директори и на управителните съвети на Българската национална телевизия (БНТ) и на Българското национално радио (БНР). Според внесените от Министерския съвет на 23 февруари текстове на промените в Закона за радиото и телевизията мандатите автоматично ще се удължат от три на пет години. Да си оттегли законопроекта с промени в Закона за радиото и телевизията.

Това призова председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова в своя позиция до медиите.

Повод за настояването й е разглежданите на първо четене в Комисията по културата и медиите в парламента промени в ЗРТ. Законопроектът е внесен в парламента от Министерския съвет на 23 февруари. Промените са направени в параграфи 12 и 15 във връзка с чл. 60 и чл. 66 от закона, посочва Манолова.

В петък се проведе протест пред БНТ

В петък се проведе протест пред БНТ

Блокиран беше и "Орлов мост"

Освен автоматично удължаване на мандата на управителните съвети, промените дават възможност и за два последователните мандата по пет години на генералните директори и на управителните съвет, поясни Манолова.

Тя акцентира, че протестите пред сградата на БНТ искаха оставката на директора, не удължаване на мандата му.

Според Манолова удължаването на мандатите на шефовете на БНТ в навечерието на изборите цели комфорт на Борисов и ГЕРБ по време на предизборната кампания. Тя поиска да има ревизия.

СЕМ: Има плурализъм на гледните точки на предаванията в БНТ 1

СЕМ: Има плурализъм на гледните точки на предаванията в БНТ 1

Наблюдавали са различни предавания и новините от 5 до 18 октомври

Докато в парламента депутатите гласуваха удължаване на мандата на председателя на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Манолова, която е и бивш депутат, призоваваше да няма такова удължаване на мандата. Тя изтъкна, че председателят на КЗК е майка на народен представител от ГЕРБ.

Мониторинг на плурализма в БНТ искат авторите на писмо срещу Емил Кошлуков

Мониторинг на плурализма в БНТ искат авторите на писмо срещу Емил Кошлуков

Според СЕМ наблюдението от чужди специалисти би подобрило качеството