Вътрешният министър Цветан Цветанов представи резултатите от назначена проверка в отговор на запитване от страна на депутата Огнян Тетимов относно бездействието на полицията в Петрич и неспазването на закона за обществения ред.

От парламентарната трибуна Тетимов подчерта, че има данни за сериозни нарушения в града, които не са били санкционирани по никакъв начин. По думите му в Петрич често се провеждат сватбени тържества до 4 часа през нощта, което е в нарушение на правилника за обществения ред.

Нарушава се и наредба номер 1, с която се забранява сервирането на алкохол на непълнолетни лица в обществени заведения, посочи Тетимов.
Той изрази недоволство и от натоварения трафик в централната градска част, където има и много неправилно паркирани автомобили.

По данни на депутата Огнян Тетимов в Петрич не е издаден нито един акт за нарушение, което противоречи на информацията, изнесена от министър Цветанов за направена проверка на 204 сигнала през последната 1 година и съответните санкции във връзка с нарушенията.

Относно сигналите за неправилно паркирани автомобили Цветанов уточни, че са издадени общо 229 акта и 110 фиша за нарушение на Закона за движение по пътищата.

Вътрешният министър уточни, че нарушителите се санкционират след изготвяне на снимков материал. Специализираните полицейски акции във връзка със сервирането на алкохол на непълнолетни лица са общо 16, посочи още Цветанов.

Изготвени са конкретни предложения към общинския съвет и кмета на Петрич за създаване на специализирана служба, която да следи за системното санкциониране на нарушителите, обособяване на синя зона, въвеждане на специални технически средства, определяне на часове за зареждане на търговските обекти съобразно пиковите часове.

Новата схема за организация на движението в Петрич вече е приета и в централната градска част то е еднопосочно, става ясно от данните на министър Цветанов. Той изтъкна и че са обособени допълнителни паркоместа.

„Много е хубаво, за да е истина", коментира от своя страна Огнян Тетимов и допълни, че „и в най-малкия град в България има повече съставени актове".
„През цялата седмица има натоварен трафик, който допълнително се утежнява от неправилното паркиране в централната градска част", категоричен беше депутатът. Той настоя за извършване на повторна проверка.

„В голямата си част областните дирекции на МВР има хаос. Предприел съм кадрови промени в някои областни дирекции на полицията за осъществяването на по-надежден контрол", подчерта Цветанов.

Той обеща да изпрати представители на дирекция „Инспекторат", които да извършат проверка на развитието по конкретния случай.

„Ще взема управленско решение за смяна на част от ръководството при установяване на най-малките несъответствия от двете проверки", обеща още Цветанов.