Северна Македония очаква един сценарий, който е приближава до Сърбия, Русия и Китай, което е много опасно за Европейския съюз. Ще видим какво ще ни поднесат новите управляващи. Това заяви историкът проф. Христо Матанов пред БТВ за избрания нов президент в Република Северна Македония - Гордана Силяновска Даковска.

Матанов не е чул позицията на Албания, която се бави, тъй като интеграцията в ЕС означава обединяване на целия албански етнос в едно. Каквато и съкрушителна да е победата на ВМРО-ДПМНЕ нямат мнозинство, за да формират правителство, коментира историкът.

Според него в Република Северна Македония не разбират голямата опасност, която се крие към присъединяването ѝ към Сърбия, Русия, Китай и Унгария. Медиите в Северна Македония са като че ли собственост на Виктор Орбан, посочи проф. Матанов.

Журналистът Коста Филипов добави, че любопитното е дали българският държавен глава Румен Радев ще получи покана да присъства на клетвата на новоизбрания президент на Северна Македония. Заявките за европейски път от страна на Гордана Силяновска не са чути, посочи Филипов.

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ

Страната ще има за първи път жена за президент - Гордана Силяновска