Социалният министър Тотю Младенов дойде в парламента лично да разясни на парламентарните групи бъдещата реформа в пенсионната система.

След срещата му с БСП депутатът Драгомир Стойнев каза, че основното в реформата ще е увеличаването на осигурителния стаж, с което левите не са съгласни.

Според БСП е по-добре да се увеличат осигурителните вноски, което вече многократно са предлагали. БСП са категорично против тежестта да се прехвърля на хората в предпенсионна възраст, заяви още Стойнев.

Той напомни, че още при приемането на бюджета за 2010г. социалистите многократно са предупреждавали правителството, че прави груба грешка, намалявайки осигуровките с 2 %.
От БСП обясняваха, че по този начин  се губят 600 млн. лв., което ще отвори голям дефицит в общественото осигуряване.

„Тогава не бяхме чути. Сега се казва - да, дефицитът е много голям. Ако ни бяха послушали тогава, може би дефицитът нямаше да бъде толкова голям, но такава е волята на управляващите", заяви Стойнев.

 

Мая Манолова изрази неудовлетвореност и подчерта, че всичко чуто днес е с висока степен на неопределеност.
Няма яснота как ще се прилага увеличаването на осигурителния стаж, как ще се отрази на размера на пенсията, ще има ли възможност хората да откупуват осигурителен стаж, за да могат да се пенсионират.

Министър Младенов каза, че трябва да се предприемат неотложни мерки и те да заработят още от 1 януари 2011. Увеличаването на осигурителния стаж ще стане плавно, съобщи още министърът и обясни, че от 1 януари 2011 ще се вдигне с една година, от 1 януари 2012 с още една година и от 2013 г - с още една година.

Според него не е приемливо предложението на БСП за вдигане на осигуровките. Младенов изрази несъгласие с техните изчисления, че ако бъдат вдигнати с 2 процентни пункта, това би довело до 400 милиона лева допълнителни приходи.

В момента НАП изпитва трудности да събира осигуровките, а камо ли при вдигането им с 2%, коментира Младенов. За увеличаването на приходите той е убеден, че ще допринесат мерките, които финансовия министър Дянков ще предложи следващата сряда на правителството.

Цял ден в парламента текат консултации между парламентарните групи и синдикатите, а също и между партиите и социални министър по развитието на социално икономическата обстановка и бъдещето на пенсионната реформа.

Като най-съществен резултат лидерът на СДС Мартин Димитров определи постигнатото съгласие със синдикатите за съставяне на работна група за бюджета за следващата година, за административната и пенсионната реформа.

Лидерът на „Атака" Волен Сидеров каза, че най-вероятно ще се стигне до компромисен вариант и че очаква през септември месец да има яснота за преговорите между синдикати, работодатели и правителство. Той допълни още, че очаква премиерът да прояви разбиране и държавническо виждане.

Според Сидеров в България липсва икономическа визия как да се противопоставим на неолиберализма. Развият свят отива към повече държавно присъствие и регулация с цел предотвратяване на финансови кризи, поясни Сидеров и заяви категорично, че това трябва да се приеме като политическа визия на България и че очаква наесен това да стане факт.

Пламен Димитров от КНСБ каза, че синдикатът ще настоява на необлагаемия минимум.
След срещата с БСП той посочи, че имат сходни позиции и категорично заяви, че синдикатите няма да допуснат увеличаване на стажа и възрастта за пенсиониране - безпринципно и без ясна визия.

Михаил Миков каза от своя страна, че БСП е против увеличаване на възрастта и стажа за пенсиониране и споделя загрижеността на синдикатите за развитието на социално-икономическата обстановка.