Година след трагедията в Хитрино министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков посети селото, съобщиха от МРРБ.

Припомняме, на 10 декември 20016 г. при експлозия на влакова цистерна загинаха седем души, 10 бяха ранени.

Министърът се запозна как протича възстановяването на пострадалите и разрушени домове на хората. При посещението си той беше придружен от председателя на КСБ Николай Станков, областния управител на Шумен проф. Стефан Желев и кмета на Шумен Любомир Христов .

Николай Нанков изказа благодарност към строителната камара, която изгражда десет нови къщи в селото за хора, които са загубили домовете си. 9 от сградите вече са почти готови и собствениците им скоро ще влязат в новите си домове.

С публични средства се възстановяват още 13 къщи. Седем от финансираните от социалния фонд нови жилища са на етап груб строеж, строителството на още три е започнало. Собствениците на други три нямат документи и затова изграждането им се забавя.

Заради вещно-правни процедури възстановителните дейности по някои от сградите са забавени.

В момента не могат да се определят точни срокове, но ако времето позволи, ще се работи и през зимния сезон, заяви кметът на Хитрино - Нуридин Исмаил.

"В дните след трагедията цяла България се обедини, за да помогне на пострадалите в Хитрино. Сред обществото не трябва да остава горчив привкус, че има субективно разпределение на средствата за подпомагане на пострадалите." - заяви пред медиите министър Нанков.

Той добави, че кметът на Хитрино е декларирал, че никой не е получил по-малко от предвидените от Обществения съвет средства. Ще бъде направен пълен отчет на разходите.

Според министъра Общественият съвет е най-адекватният начин за изразходване на публични ресурси. Нито държавата, нито общината, нито кметовете, могат да удовлетворят по-добре потребностите на хората, подчерта Николай Нанков. Той допълни, че съветът по най-обективен начин трябва да разпредели средствата и да откликне на всяка нужда.

Министърът напомни, че след трагедията държавата е осигурила финансови ресурси за възстановяване на публичната инфраструктура и е подпомогнала общината за няколко важни обекта, сред които е и водопроводът до с. Тимарево. През месец октомври започна рехабилитацията на 9 км от републиканския път, допълни Ннаков. Той посочи, че държавата е осигурила възможност за кандидатстване за европейско финансиране и сега общината подготвя проекти.

Министър Нанков се срещна с местни хора, за да чуе мнението на всички пострадали.