Тези твърдения и внушения, които направиха днес за пореден път, показаха за кого работи това служебно правителство, че категорично взима страна в кампанията, опитвайки се да заиграва със страховете на хората.

С такъв коментар Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие в кабинета на Бойко Бориосов 2, репликира изнесените данни от служебния министър Спас Попниколов за програмата за саниране.

Според Павлова има завист към това, че от ГЕРБ са напипали болното място на обществото, давайки приоритет на програмата за саниране. Тя посочи, че единственото вярно изтъкнато от служебния министър е фактът, че интересът към програмата е огромен, а заявките са хиляди.

По думите това е доказателство, че именно това е правилната политика - да има програма за саниране.

"Служебният кабинет дава удобни тези за говорене на опозицията или нашите опоненти в кампанията да атакуват най-успешните дейности на кабинета, а именно - инфраструктура, саниране - там, където има видими резултати", заяви Павлова.

Тя посочи, че са обезпечили финансово първия милиард и са гласували в парламента отпускането на втори милиард за довършването на изпълнението на сградите и избора на изпълнители.

Първите 2 200 сгради са обезпечени, заяви Павлова и уточни, че договори ще могат да бъдат сключвани, когато приключат всички тръжни процедури по първите сгради спрямо свободния ресурс. Така било разписано и в постановлението и всички били ясно уведомени. По думите й договори за нови сгради ще могат да бъдат сключвани по-нататък.

Относно референтните цени Павлова обясни, че те са въведени на база обективни критерии - средните цени в строителството, които публикува Камарата на строителите в България, вторият критерий са средните цени на вече сключени договори, третият критерий били анализните цени за аналогични плащания в строителството.

Павлова заяви, че в бума на строителството е нормално средните цени, определяни от пазарните стойности да са около 250 лв. на кв. м. В последствие тези цени бяха актуализирани и намалени спрямо средните пазарни цени, обясни Павлова.

По отношение на недопустимите разходи, Павлова заяви, че те не са за сметка на живущите в сградата. По думите й, ако съответният кмет на община си е позволил и е преценил, че иска да направи допълнителни разходи, различни от тези, които са част от енергийното обследване, като например - плочки пред входа, домофони, то този разход оставал за сметка на общината.

Павлова припомни, че има ясно разписани методически указания до кметовете на всички 265 общини.

"Други спекулации по тази тема не може и не трябва да има", заяви Павлова.

Третото невярно твърдение било по отношение на контрола. "Контролните механизми също са ясно разписани - те са на три нива", заяви Павлова. Ние за сметка на програмата плащаме допълнителен извънреден инвеститорски контрол, независим изтъкна Павлова като посочи, че гаранцията за качество се издава в полза на етажната собственост за срок от пет години.