Думите на турския президент Реджеп Ердоган, че може да пусне към Европа над 3 млн. бежанци, са политическо изявление, а не взето решение.

Това заяви пред БНР директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева.

Според нея не може да се очаква, че това наистина ще се случи. За Чернева заплахата на Ердоган, че ще залее Европа с мигранти е: "Политическо изявление за това как той очаква външният свят да се отнася към случващото се в Сирия". 

Няма да позволим Ердоган да ни шантажира, бесен Доналд Туск

Няма да позволим Ердоган да ни шантажира, бесен Доналд Туск

Една военна интервенция само ще влоши нещата

Според Чернева заплаха за сигурността на Европа създават действията на турския президент Реджеп Ердоган. По думите й европейската реакция за турската операция в Сирия е много трудна.

"От една страна Европа иска да запази споразумението с Турция за бежанците и не иска да бъде рязка по отношение на действията на Ердоган в Сирия. От друга страна обаче е ясно, че Ердоган създава все повече врагове на Европа там", смята Чернева. 

Има основание за притеснение от думите на Ердоган, според бившия ни консул в Одрин

Има основание за притеснение от думите на Ердоган, според бившия ни консул в Одрин

Според Георги Димов това е поредното изнудване на Турция

Навлизането на сирийска територия от турските военни сили стана причина кюрдите да напуснат няколко града и да освободят един цял лагер, който беше тип затвор за бойци на "Ислямска държава". Сега тези бойци са на свобода, изтъкна международникът.

За "Ислямска държава" основен враг е Западът". В този смисъл това е директна заплаха за Европа, категорична е тя. От друга страна кюрдите също няма да се превърнат в приятели на Европа, защото се почувстваха изоставени от международната общност, допълни Чернева.

По думите й единственото, което може да стресне Ердоган, е ако Европа реши да дестабилизира турската икономика като изтегли инвестициите си и престане да дава заеми на турски фирми. Според нея въпросът е колко далече иска да стигне Европа. Европа все още има доста средства за въздействие върху Турция, смята тя.

Европейските външни министри обсъждат и въпроса с присъединяването на Северна Македония и Албания към ЕС след като Франция блокира присъединяването им. Тя очаква, че в следващите 24 часа гласовете в подкрепа на започване на преговори с двете държави. 

Ердоган плаши да залее Европа с бежанци, ако ЕС го обяви за окупатор

Ердоган плаши да залее Европа с бежанци, ако ЕС го обяви за окупатор

"Отваряме портите и пращаме 3,6 милиона бежанци към вас"

"Предполагам, че ще се наложи лидерите на страните-членки, а не само външните министри, да натиснат Франция, за да се стигне до положителна развръзка. Франция остана в изолация с тази толкова твърда и категорична позиция".