Председателят на Европейския съвет Доналд Туск атакува президента на Турция Реджеп Ердоган, който заплаши да изпрати милиони сирийски бежанци към Европа. Туск разкритикува турската операция в Северна Сирия, информира "Ройтерс".

ЕС обсъжда санкции срещу Турция

ЕС обсъжда санкции срещу Турция

Европейският съвет ще обсъди следващата седмица наказателни мерки срещу Турция

Доналд Туск, който говори след среща с кипърския президент Никос Анастасиадис, коментира, че военната операция на Турция буди голямо безпокойство и трябва да бъде спряна, а на притесненията на Турция в сферата на сигурността трябва да се отговори с политически и дипломатически средства.

"Една военна интервенция само ще влоши нещата. Вместо да доведе до стабилност, ще създаде още по-голяма нестабилност в целия регион, ще увеличи страданието на цивилните, ще причини допълнително разселване и заплашва прогреса, постигнат от глобалната коалиция срещу ДАЕШ ("Ислямска държава")", предупреди полският политик.

"Турция трябва да разбере, че нашата основна тревога е, че техните действия могат да доведат до още една хуманитарна катастрофа, което е недопустимо. Нито ще позволим бежанците да бъдат превръщани в оръжие, нито използването им, за да ни шантажират. Заради това мисля, че заплахите на президента Ердоган от вчера са напълно неуместни", подчерта той.