Не виждам политиката, сентенцията на това, което е правило правителството и най-важното - резултатите.
Това заяви президентът Георги Първанов в обширно интервю за сутрешния блок БиТиВи. Държавният глава коментира отчета на правителството, представен вчера.

Първанов готов за парламентарни избори, но без да става депутат
Още...

Основните критики на президента бяха насочени към здравната и социалната политика на кабинета. По думите му здравната политика е пълен провал и реформа там не се е случвала от години. През 2003 г. казах, че здравеопазването е шок и ужас, но сега казвам, че е шок и ужас на квадрат, категоричен бе Първанов.

Той упрекна управляващите, че няма индексация на пенсиите от години и подчерта, че пенсионерите са тези, които плащат социалната цена на борбата срещу кризата. Президентът изтъкна високата инфлация и бурното покачване на цените, което според него се отразява в най-голяма тежест на живота на най-възрастните.

Харизмата пада, след като вече бъдеш избран във властта.  От там нататък трябва да покажеш качества

На въпрос дали има нещо, за което може да похвали кабинета, държавният глава призна активната работа по отношение на инфраструктурата, както и изграждането на спортни зали.
И тук обаче той не пропусна да отправи критика към управляващите. Да стрoиш път е добре, но къде са, образно казано, електронните магистрали, попита Първанов и допълни, че бъдещето е в новите технологии. Именно в тази област президентът изтъкна, че позициите му се различават фундаментално от тези на правителството.

Въпреки критиките си, държавният глава беше категоричен, че няма да поиска оставката на правителството.
Никога от мен не сте чули и няма да чуете призив за оставка на правителство, посочи той. В тази връзка Първанов определи като позитивен факта, че последните две правителства са изкарали пълния си мандат и допълни, че очаква това да се случи и за настоящото.

Първанов: Готвих се години за срещата си с Кадафи
Още...

Държавният глава не отговори категорично на въпроса кой е по-добър премиер - Бойко Борисов или Сергей Станишев.
Обясни само, че във всеки случай експремиерът и лидер на БСП е чел много и е израснал по време на мандата си. От друга страна, заяви Първанов - това, което има Борисов, Станишев го нямаше - способността да се вземе мигновеното решение. Затова се губеше темпо, губеше се динамика и част от нещата не бяха решени по време на Тройната коалиция, обясни държавният глава.

При дебат Калфин бил по-добър от Плевнелиев
Още...

Относно настоящия премиер Първанов коментира, че характеристика за един управленец трябва да е компетентността, знанието, изчитайки всичко, да вземеш правилното решение.
Харизмата пада, след като вече бъдеш избран във властта.  От там нататък трябва да покажеш качества, заяви още Първанов.