От партия "Зелените" призовават президентът Румен Радев да наложи вето върху Закона за концесиите, гласи отворено писмо до президента от "Зелените".

"В последните часове на своя живот 43-тото Народно събрание побърза да направи подарък към олигархията под формата на новия Закон за концесиите, който представлява безпринципна смесица на текстове от Закона за концесиите, Закона за публично-частните партньорства и Директива 2014/23/ЕС. Редица текстове от този закон грубо накърняват обществения интерес", се казва в писмото.

Еколозите са притеснени от възможността максималният срок на концесиите да се увеличава безкрайно. Така, според тях, се въвеждат "вечни концесии" за близките до властта олигарси. Пределно ясно е, че законът е поръчан от силните на деня с цел да бъдат "бетонирани" придобитите от концесионерите права за вечни времена, като се използва европейското законодателство като претекст, гласи позицията на "Зелените".

Според тях, се дава възможност: "национален парк като Пирин да бъде владян за вечни времена от "Юлен" АД с минимална възвращаемост към държавата и никакъв контрол. А в евентуален случай на разтрогване на договора държавата ще трябва да изплати всички инвестиции заедно с цялата планирана възвращаемост".

От "Зелените" настояват следващото Народно събрание да преразгледа проблемните текстове в Закона след широко обществено обсъждане, каквото до този момент не е било инициирано.

"Зелените ще настояваме за вето с всички достъпни и позволени от закона средства. Призоваваме да подкрепят призива ни всички граждани и организации, които желаят устойчиво, богато и зелено бъдеще за страната ни", се казва в позиция на ПП "Зелените".